ΑΘΗΝΑ
06:23
|
29.06.2024
Σύγκρουση συμφερόντων ή απλά διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας με τον πρώην σύμβουλό της, Γιώργο Στάσση, νυν πρόεδρο της ΔΕΗ;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2023», ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, εξηγούσε το ίδιο τηλεγράφημα, «η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΕΗ είχε ήδη περιλάβει στο Στρατηγικό Σχέδιο πιθανές εξαγορές σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βάζοντας τις βάσεις για ουσιαστική επέκταση στην περιοχή. Η ENEL έχει ήδη ανακοινώσει ότι προχωρά σε αποεπένδυση από τη Ρουμανία (αλλά και την Αργεντινή και το Περού) προκειμένου να περιορίσει το χρέος της.

Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης υπήρξε μέχρι το 2019 ήταν επικεφαλής της Enel Romania. Μετά το έτος εκλογών πήρε μεταγραφή… και η Εφ.Συν αναρωτιέται: «Τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι ο αδρά αμειβόμενος –και με stock options– επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ήρθε ως πολλά υποσχόμενη μεταγραφή το 2019 από την Enel Romania, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος, από το 2007. Η Enel Ρουμανίας έχει ένα πελατολόγιο περίπου 3 εκατ. καταναλωτών σε τρεις νευραλγικές περιοχές της χώρας και η εξαγορά της, κατά τις πληροφορίες, θα απαιτήσει ποσό αρκετά πάνω από 1 δισ. ευρώ, «όσα περίπου και τα υπερκέρδη της δημόσιας επιχείρησης από την ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών», όπως σχολιάζουν καλοί γνώστες του πεδίου».

Επιπροσθέτως μία ημέρα μετά την είδηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ΔΕΗ –Enel Ρουμανίας για την εξαγορά της δεύτερης, βγήκε η είδηση (πάλι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) με τίτλο: «ENEL: Στη υψηλότερη θέση του κλάδου στον δείκτη αειφορίας DOW JONES».

Απλά τυχαίο; Μπορεί…

Από την άλλη στο ίδιο δημοσίευμα η Εφ.Συν υπενθυμίζει ότι «ο υπό κρατικό έλεγχο ιταλικός όμιλος Enel έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας συνολικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 21,5 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες για να μειώσει το χρέος του, το οποίο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ανερχόταν σε 69 δισ. ευρώ».

Η ΔΕΗ φέρεται «πρόθυμη να συμβάλει με τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις, για να ελαφρύνει το χρέος της ENEL», διαβάζουμε αλλά γιατί πρέπει να το χρεωθούμε; Τι σημαίνει για εμάς αυτή η επένδυση στη Ρουμανία; Τι θα κερδίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και πελάτες της ΔΕΗ; Αναμένουμε μια ισχυρή τεκμηρίωση και όλα… μετά καλά! Αλλά σαν πολλές να μαζεύτηκαν τελευταία οι επονομαζόμενες «συγκρούσεις συμφερόντων» και όλοι γινόμαστε λίγο πιο καχύποπτοι. Συγγνώμη κιόλας, δηλαδή…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Μεγάλη συγκέντρωση στη Μάλαγα λόγω του υπερτουρισμού

Πιθανή κλιμακωτή έκπτωση φόρου σε συνεπείς φορολογούμενους

Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Χρυσοχοΐδη για την ασφάλεια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου

Brexit, λιτότητα και άλλα δαιμόνια: Εκλογές χωρίς επίδικο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα