ΑΘΗΝΑ
15:18
|
10.05.2024
Οι Ιταλοί Παντζέρι, Τζιόρτζι και Κοτσολίνο φαίνεται πως έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο κινούμενοι (με το αζημίωτο) μεταξύ Κατάρ και Μαρόκου. Εκτός ΝΔ η Μ. Σπυράκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το χρηματισμό μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου φαίνεται πως δεν έχουν μοναδικό πομπό δωροδοκιών και εξαγοράς το εμιράτο του Κατάρ αλλά και το βασίλειο του Μαρόκου. Το Qatargate δεν αποκλείεται να συνδυαστεί σύντομα και με αποκαλύψεις που θα μας κάνουν να μιλάμε και για ένα παράλληλο Moroccogate.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο και βάση των σημερινών ρεπορτάζ βελγικών και ιταλικών εφημερίδων μάθαμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σταχυολογούμε οκτώ από τις πιο ενδιαφέρουσες και «ζουμερές» πληροφορίες.

  • Η σημερινή Corriere della Sera αναφέρει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής  ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, είχε κάνει δύο σημαντικά ταξίδια μεταξύ Απρίλη και Σεπτέμβρη σε Κατάρ και Μαρόκο τρέχοντος έτους. Και τα δύο ταξίδια παρακολούθησαν στενά οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.
  • Ο σύζυγος της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν «διπλός» πράκτορας για τον διαφαινόμενο αρχηγό και «πρωτεργάτη» του σκανδάλου Αντόνιο Παντζέρι προωθώντας τα συμφέροντα και του Κατάρ και του Μαρόκου. Το πρώτο σε ό,τι αφορά τα χιλιάδες εργατικά δυστυχήματα στα εργοτάξια προετοιμασίας του Μουντιάλ και το δεύτερο σε σχέση με τις ροές μεταναστών που κινούνταν προς την Ευρώπη.
  • Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (για τους δικούς τους λόγους κυρίως έναντι του ανταγωνιστικού Κατάρ) «έσπρωξαν» καίριες πληροφορίες προς τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, οι οποίες στη συνέχεια ενημέρωσαν και συνεργάστηκαν με εκείνες της Ιταλίας.
  • Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας  La Repubblica οι Αντόνιο Παντζέρι, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Ιταλός νυν ευρωβουλευτής, Ανδρέα Κοτσολίνο (από το Δημοκρατικό Κόμμα) συνεργάστηκαν και με το Μαρόκο και με το Κατάρ έναντι αδρών αμοιβών. Μάλιστα το 2019 είχαν υπογράψει συμφωνία για παρεμβάσεις υπέρ του Μαρόκου επί χρήμασι.
  • Ο ευρωβουλευτής Κοτσολίνο δεν ερευνάται επισήμως προς το παρόν. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξη αλλά δεν αποκλείεται τις επόμενες βδομάδες τα πράγματα γι’ αυτόν να αλλάξουν. Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της της «La Repubblica» ο Κοτσολίνο «είναι ο τρίτος άνδρας: δρούσε για χρήματα». Μεταφέρει την εκτίμηση των βελγικών αρχών πως Παντσέρι και Τζόρτζι «μοιράστηκαν τα πάντα 50-50, με στόχο μετρητά και δώρα».
  • Σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir υποστηρίζει ότι στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξεδόθη στις 9/12 για την σύζυγο και την κόρη του Παντζέρι, ο δικαστής αναφέρει ότι ο Παντζέρι είναι ύποπτος για πολιτική παρέμβαση προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.
  • Ιταλός εισαγγελέας στο διάταγμα έρευνας που εξέδωσε για τα σπίτια των Panzeri και Giorgi στην Ιταλία αναφέρθηκε σε μία «απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς, που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομών με ή χωρίς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
  • Ένα ακόμη πρόσωπο που απασχολεί τις έρευνες βελγικών και ιταλικών αρχών είναι ο Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ο 67χρονος Αμπντελραχίμ Ατμούν που είχε συχνές επαφές με τον Παντζέρι, τον Τζιόρτζι και τον Κοτσολίνο.

Έρευνες και αναστολή μέλους της ΝΔ σε βάρος της Σπυράκη

«Μαύρα φίδια» ζώνουν πλέον και την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, της οποίας η κομματική ιδιότητα τέθηκε σε αναστολή έπειτα από σημερινή απόφαση του προέδρου του κόμματός της και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. επισημαίνεται επίσης πως η Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επικείμενες εθνικές εκλογές, καθώς ελέγχεται από την  «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης» (OLAF) για κατάχρηση του προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η ίδια, μιλώντας σήμερα στο Μέγκα, υποστήριξε πως η υπόθεσή της είναι άσχετη με το Qatargate και πως αφορά το παρελθόν, την πρώτη της θητεία ως ευρωβουλευτής, διαμηνύοντας πως θα στραφεί εναντίον εμπλεκόμενου συνεργάτη της.

«Η υπόθεση είναι παλιά και αφορά την πρώτη μου θητεία. Ο συνεργάτης είχε προβλήματα υγείας με τη μητέρα του, τον πατέρα του, αλλά αντιμετώπιζε πρόβλημα και ο ίδιος. Οι εκθέσεις μου είχαν κοινοποιηθεί εδώ και καιρό, σκοπεύω να πάω τη Δευτέρα να πληρώσω το πρόστιμο που μου καταλογίστηκε, ενώ θα στραφώ και εναντίον του συνεργάτη μου», δήλωσε στο MEGA.

Πάντως, εάν της καταλογιστούν ποινικές ευθύνες, είναι πιθανόν να δικαστεί για απιστία, σε βαθμό πλημμελήματος και η δίκη ίσως γίνει στην Ελλάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας

«Συναγερμός» στο Κίεβο: Στέλνει ενισχύσεις στο Χάρκοβο

Κομισιόν: Οικονομική στήριξη στη Βόρεια Μακεδονία ύψους 50 εκατ. ευρώ

Ο Πάπας ζητά από τους Ιταλούς να κάνουν περισσότερα παιδιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα