ΑΘΗΝΑ
16:01
|
19.05.2024
Η CIA δηλώνει και πάλι «αθώα» για τα περί στρατολόγησης και σχέσης με τον φερόμενο ως δράστη, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσαν στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του τότε προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 στο Ντάλας του Τέξας. Προηγήθηκε η έκδοση εκτελεστικού διατάγματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που εξουσιοδότησε την αποδέσμευση του 97% ενός αρχείου γύρω από τη δολοφονία Κένεντι.

Η δημοσιοποίηση 13.173 εγγράφων δεν αναμενόταν να περιλαμβάνει νέες βόμβες ή να αλλάξει το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επιτροπή υπό την ηγεσία του Δικαστικού Ερλ Γουόρεν. Δηλαδή ότι ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος και ότι η CIA δεν είχε καμία σχέση με τη στρατολόγησή του. Ωστόσο, αυτά τα κρυφά αρχεία αναμένεται να φανούν χρήσιμα στους ιστορικούς που επικεντρώνονται στα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία.

Ο Κένεντι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ επέβαινε στην αυτοκινητοπομπή του στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963, σε ηλικία 46 ετών.

Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες έχουν εξερευνήσει την ιδέα ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν το αποτέλεσμα μιας περίτεχνης συνωμοσίας. Κανένας δεν έχει αποδείξει ότι ο Όσβαλντ- ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι- συνεργάστηκε με οποιονδήποτε άλλο, αν και διατηρούν ένα ισχυρό πολιτιστικό έρεισμα.

Πολλά από τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη ανήκαν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), συμπεριλαμβανομένων πολλών που επικεντρώθηκαν στις κινήσεις του Όσβαλντ και στις επαφές του. Άλλα έγγραφα επικεντρώνονται σε αιτήματα από την Επιτροπή Γουόρεν που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε τον λεγόμενο φάκελο 201 για τον Όσβαλντ τον Δεκέμβριο του 1960, σχεδόν τρία χρόνια πριν από τη δολοφονία του Κένεντι και μετά την αποτυχημένη αποστασία του Όσβαλντ στη Σοβιετική Ένωση το 1959.

Ένα έγγραφο του Δεκεμβρίου 1963 περιέγραφε πώς αξιωματούχοι της CIA στην Πόλη του Μεξικού «ανέκλεψαν ένα τηλεφώνημα» που έκανε ο Όσβαλντ τον Οκτώβριο από εκείνη την πόλη στη Σοβιετική Πρεσβεία εκεί «χρησιμοποιώντας το όνομά του» και μιλώντας «σπασμένα ρωσικά». Ο Όσβαλντ ήλπιζε να ταξιδέψει μέσω της Κούβας στον δρόμο του προς τη Ρωσία και αναζητούσε βίζα, δείχνουν τα έγγραφα.

Υπήρχαν αρχικά ανησυχίες ότι ο Ρούμπι, ο δολοφόνος του Όσβαλντ, μπορεί να είχε κάποια σχέση με τον Όσβαλντ. Αλλά ένα νέο υπόμνημα του Σεπτεμβρίου 1964 που κυκλοφόρησε στην προεδρική επιτροπή που διερεύνησε τη δολοφονία ανέφερε ότι «η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει καμία ένδειξη ότι ο Ρούμπι και ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ γνώριζαν ποτέ ο ένας τον άλλον, είχαν σχέση ή μπορεί να είχαν συνδεθεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Το Κογκρέσο το 1992 είχε διατάξει ότι όλα τα εναπομείναντα σφραγισμένα αρχεία που σχετίζονται με την έρευνα για τον θάνατο του Κένεντι θα πρέπει να ανοιχτούν πλήρως στο κοινό μέσω των Εθνικών Αρχείων σε 25 χρόνια, έως τις 26 Οκτωβρίου 2017, εκτός από αυτά που ο πρόεδρος εξουσιοδότησε για περαιτέρω παρακράτηση.

Το 2017, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησε μια κρύπτη αρχείων, αλλά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα υπόλοιπα έγγραφα σε κυλιόμενη βάση.

Όλα τα υπόλοιπα αρχεία για την υπόθεση JFK αρχικά υποτίθεται ότι είχαν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2021. Ο Μπάιντεν ανέβαλε αυτήν την προγραμματισμένη κυκλοφορία, επικαλούμενος καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία της νόσου COVID-19 και ανακοίνωσε ότι θα αποκαλυφθούν σε δύο παρτίδες: η μία στις 15 Δεκεμβρίου, 2021 και ένα άλλο έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, αφού υποβλήθηκαν σε εντατική επανεξέταση ενός έτους.

Με την αποδέσμευση των αρχείων, το 95% των εγγράφων της συλλογής της CIA σχετικά με τη δολοφονία του Κένεντι θα έχουν δημοσιοποιηθεί στο σύνολό τους, δήλωσε εκπρόσωπος της CIA και διαβεβαίωσε πως κανένα έγγραφο δεν θα παραμείνει κρυφό ή διορθωμένο.

Σε υπόμνημα την Πέμπτη, ο Μπάιντεν είπε ότι μέχρι την 1η Μαΐου 2023, τα Εθνικά Αρχεία και οι σχετικές υπηρεσίες «θα επανεξετάσουν από κοινού τις υπόλοιπες τροποποιήσεις στα αρχεία που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί». Μετά από αυτήν την αναθεώρηση, «οποιαδήποτε πληροφορία που αποκρύπτεται από τη δημόσια αποκάλυψη και που οι υπηρεσίες δεν προτείνουν για συνεχή αναβολή» θα δημοσιοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα