ΑΘΗΝΑ
11:09
|
08.05.2024
Συμμαχίες για την επόμενη ημέρα, αλλά και αψιμαχίες για το κύρος της Εκκλησίας που έχει πληγεί από «αυταρχικές νοοτροπίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόλις δυό μέρες έμειναν μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής για τη διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου και σήμερα παραδόθηκαν στις εφορευτικές επιτροπές οι κάλπες στις οποίες θα προσέλθουν οι πολίτες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για την εκλογή του τριπρόσωπου από το οποίο θα εκλεγεί σε δεύτερη φάση ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ που αποδήμησε στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, ο Προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου, μέχρι αύριο Σάββατο (17/12), θα πρέπει να ανοίξει την κάλπη για να ελέγξει το περιεχόμενό της και να βεβαιωθεί ότι είναι εφοδιασμένη με τα απαραίτητα έγγραφα, τα εκλογικά έντυπα, τον εκλογικό κατάλογο, τα ψηφοδέλτια, την επίσημη σφραγίδα των εκλογών και άλλα είδη γραφικής ύλης για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, ήδη οι έξι υποψήφιοι διερευνούν τις δυνατότητες συνεργασιών ενόψει της επόμενης μέρας, όταν η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να επιλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι στην τρίτη κατά σειρά δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του REPORTER ο οργανισμός ερευνών IMR, επιβεβαιώνεται το προβάδισμα που απολαμβάνει σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης που έγιναν μέχρι σήμερα ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος θεωρείται μάλλον σίγουρος για να βρίσκεται στο τριπρόσωπο. Σημαντικό προβάδισμα που ίσως να του δίδει το εισιτήριο για το δεύτερο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας καταγράφει και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ενώ για την τρίτη και τελευταία θέση, όλα δείχνουν πως θα διεξαχθεί ένα πραγματικό ντέρμπι μεταξύ τριών μητροπολιτών. Του Πάφου Γεώργιου, του Κωνσταντίας Βασίλειου, ο οποίος διαφαίνεται πως έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει και του Μόρφου Νεόφυτου, ενώ εάν καταφέρει να περάσει στο τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, θα πρόκειται για τεράστια έκπληξη.

Εκτός όμως από τις πιθανές συμμαχίες, η διαδικασία στιγματίζεται και από κόντρες ιεραρχών, καθώς οι Ταμασού Ησαΐας και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος αντάλλαξαν χαμηλής έντασης πυρά, με αφορμή δηλώσεις του πρώτου για «πνευματική σήψη, αυταρχικές νοοτροπίες, αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και φοβερά λάθη που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε απαξίωση της Εκκλησίας». Ο Ταμασού αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερες τακτικές, όταν η Εκκλησία ήταν εθνάρχουσα και συνδεόταν με την πολιτική κατάσταση της Κύπρου και πρόσθεσε: «Κάπου τα πράγματα μπερδεύτηκαν και παγιώθηκαν νοοτροπίες αυταρχισμού του τύπου “εγώ ξέρω καλύτερα από τους άλλους”»

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος, αφού τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πράξει οτιδήποτε από όσα περιλαμβάνονται στις αναφορές, χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση Ησαΐα ενώ δήλωσε ενοχλημένος και τον κάλεσε να τεκμηριώσει όσα υποστήριξε, αποδίδοντας τα, εν μέρει, στην προεκλογική εκστρατεία, αναφέροντας: «Ατυχής η δήλωση του αγίου αδελφού διότι μπορεί να έγινε για να κινητοποιήσει κάποιους προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ενός ονόματος, αλλά νομίζω πως μπορεί να πλήττεται το κύρος της Εκκλησίας. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορούσε  να τις αναφέρει για να διερευνηθούν προτού κάνει δημόσια δήλωση, διότι αποτελεί προσβολή για όλους μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ράφα θα μετατραπεί σε νεκροταφείο

Στο Σύνταγμα την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ύψος του κόμβου Κηφισίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα