ΑΘΗΝΑ
01:18
|
24.04.2024
Τρίωρη συνάντηση του Συμβουλίου του Κράτους με την Εκκλησία ενώ τα θύματα στις τάξεις των διαδηλωτών ξεπέρασαν τα 20.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνομιλίες στο υψηλότατο πολιτειακό επίπεδο είχαν για τουλάχιστον τρεις ώρες οι αρχές του Περού προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μετά την καθαίρεση και σύλληψη του προέδρου Πέδρο Καστίγιο με τις κατηγορίες για εξέγερση και συνωμοσία.

Το Συμβούλιο του Κράτους, δηλαδή αυτό των αντιπροσώπων της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, είχε συνομιλίες με επικεφαλής της Εκκλησίας για τρεις ώρες στην πρωτεύουσα Λίμα. Νωρίτερα όμως δύο υπουργοί της κυβέρνησης είχαν υποβάλει την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου.

Η υπουργός Παιδείας, Πατρίσια Κορέα, δήλωσε στο Twitter σχετικά με την παραίτησή της: «Ο θάνατος συμπατριωτών μας είναι αδικαιολόγητος. Η κρατική βία δεν μπορεί να είναι δυσανάλογη και να επιφέρει τον θάνατο».  Εκτός από την Κορέα την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού του Περού, Γιαΐρ Πέρες.

Την ίδια ώρα, οι Περουβιανοί διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας την αποφυλάκιση του Καστίγιο και την προκήρυξη εκλογών άμεσα. Διαδηλώσεις με άγρια καταστολή και περισσότερους από 20 νεκρούς.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δικαιοσύνης, Χοσέ Άβιλα, απηύθυνε έκκληση προς τους Περουβιανούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να κλείσει ο κύκλος βίας και να αρχίσει ένας ειρηνικός διάλογος με τις αρχές. Τόνισε ότι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη θα μεταβούν άμεσα σε όλες τις εξεγερμένες περιοχές προκειμένου να προωθήσουν τον διάλογο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Η νέα μεταβατική «πρόεδρος» του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, δεν έκανε καμία δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου του Κράτους. Έχει ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ωστόσο η πρότασή της έπεσε στο κενό έπειτα από ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, σχεδόν 5.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στην πόλη Κούσκο, λόγω των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του Πέδρο Καστίγιο, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης. Οι τουρίστες «βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν οι πτήσεις», είπε ο δήμαρχος, Ντάργουιν Μπάκα.

Να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο της πόλης Κούσκο παραμένει κλειστό. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη είναι αποκλεισμένοι και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί. Το διεθνές αεροδρόμιο του Κούσκο, το τρίτο μεγαλύτερο στο Περού, είναι κλειστό από την περασμένη Δευτέρα, αφού διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα, ενώ οι κινητοποιήσεις στην πόλη συνεχίζονταν. Στο διάστημα αυτό, στο Μάτσου Πίτσου, περίπου 200 τουρίστες –κυρίως Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι– αναγκάστηκαν να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια και ακολούθησαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Ολανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.

Ο ακόμα προφυλακισμένος καθαιρεθείς πρόεδρος του Περού αρνείται όλες τις σε βάρος του κατηγορίες και δηλώνει ο μόνος νόμιμος πρόεδρος της χώρας. Το Μεξικό, εταίρος σύμμαχος του Περού, καταδικάζει τη μεταβατική κυβέρνηση και αναφέρει πως εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Πέδρο Καστίγιο ως νόμιμο πρόεδρο.

Επίσης η μεξικανική κυβέρνηση αποδοκίμασε τη συνάντηση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λίμα με τη μεταβατική πρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε.

Γκουστάβο Πέτρο: Σκάνδαλο η φυλάκιση Καστίγιο

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση της περουβιανής δικαιοσύνης να παρατείνει ως το 2024 την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του Περού Πέδρο Καστίγιο.

Στο Περού «ένας πρόεδρος που εκλέχτηκε από τον λαό βρίσκεται προφυλακισμένος, αυτό μου φαίνεται πως είναι σκάνδαλο», είπε ο Πέτρο. Ερωτηθείς εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τη Ντίνα Μπολουάρτε, την πρώην αντιπρόεδρο του κ. Καστίγιο η οποία τον διαδέχθηκε στο αξίωμα την 7η Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του κολομβιανού κράτους είπε πως δεν έχει καμία επαφή με την κυβέρνησή της.

«Αναμένουμε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προέδρου που εξελέγη από τον λαό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα