ΑΘΗΝΑ
08:28
|
23.05.2024
Η Ιρανή ηθοποιός του κινηματογράφου και φεμινίστρια, Ταρανέ Αλιντουστί, συνελήφθη το Σάββατο για την υποστήριξή της στις πολύμηνες διαδηλώσεις στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εξέχουσα Ιρανή ηθοποιός του κινηματογράφου και φεμινίστρια, η Ταρανέ Αλιντουστί, συνελήφθη το Σάββατο για την υποστήριξή της στις πολύμηνες διαδηλώσεις στη χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Το Mizan News, που συνδέεται με το ιρανικό δικαστικό σώμα, είπε ότι μια σειρά από διασημότητες κλήθηκαν στο γραφείο του εισαγγελέα στην Τεχεράνη για να εξηγήσουν τις πρόσφατες δηλώσεις τους και να παράσχουν στοιχεία για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Αλιντουστί, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2016 «The Salesman» του Ασγκάρ Φαρχαντί, δεν υπέβαλε κανένα έγγραφο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η ηθοποιός συνελήφθη «με δικαστική εντολή».

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άλλος είχε κληθεί από την εισαγγελία με την κατηγορία της «δημοσίευσης προκλητικού υλικού υπέρ των ταραχών του δρόμου», σε σχέση με τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Middle East Monitor.

Η Αλιντουστί, η οποία άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα αντιτάχθηκε στην εκτέλεση του Μοχσέν Σεκαρί, ο οποίος έγινε το πρώτο άτομο που εκτελέστηκε σε σχέση με τις σαρωτικές διαδηλώσεις.

«Το Ιράν μόλις εκτέλεσε έναν διαδηλωτή. Ένας 23χρονος που συνελήφθη δικάστηκε και σκοτώθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες. Το όνομά του ήταν Μοχσέν Σεκαρί», έγραψε η Αλιντουστί σε μια ανάρτηση στο Instagram.

«Κάθε διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί αυτή την αιματοχυσία και δεν αναλαμβάνει δράση είναι ντροπή για την ανθρωπότητα», είπε.

Τα κρατικά μέσα κατηγόρησαν τη βραβευμένη ηθοποιό ότι «διέδωσε ψέματα, υποκινούσε ταραχές και υποστηρίζει αντεπαναστατικές ομάδες».

Συνολικά 11 άτομα έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής σε θάνατο, με δύο από αυτούς να έχουν ήδη εκτελεστεί. Ο Σεκαρί κατηγορήθηκε για διατάραξη της κοινωνικής τάξης και ασφάλειας και για τον τραυματισμό ενός αστυνομικού στη γειτονιά της δυτικής Τεχεράνης.

Η 38χρονη ηθοποιός είχε δημοσιεύσει στις αρχές του περασμένου μήνα μια φωτογραφία της στο Instagram χωρίς μαντίλα ενώ κρατούσε μια χειρόγραφη αφίσα που έγραφε «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

Πολλές άλλες διασημότητες της ιρανικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου καθώς και προσωπικότητες του αθλητισμού κλήθηκαν ή συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποστήριξη διαμαρτυριών.

Στις 21 Νοεμβρίου, δύο εξέχουσες τηλεοπτικές ηθοποιοί, η Καταγιούν Ριαχί και η Χενγκαμέχ Γκαζιανί, συνελήφθησαν με την κατηγορία της «συνωμοσίας και συμπαιγνίας» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν συγκλονίζεται από εκτεταμένες διαδηλώσεις από τον Σεπτέμβριο, με τα δυτικά κράτη να κατηγορούν την Τεχεράνη για καταστολή. Το Ιράν, ωστόσο, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι «υποκινούν την αναταραχή» και «υποκινούν ταραχοποιούς».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, αν και ξένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεβάζουν τον αριθμό σε περισσότερους από 450.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας διέταξε το άνοιγμα πρεσβείας στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα

Ισλαμική Αντίσταση: Νέα επίθεση στο Εϊλάτ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση το ποσοστό άνω του 20% στις Ευρωεκλογές

Φοιτητικές εκλογές: Πρωτιά για ΠΚΣ-Καταποντισμός της ΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα