ΑΘΗΝΑ
23:44
|
19.04.2024
Το Ισραήλ απέλασε έναν Παλαιστίνιο-Γάλλο δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού τον κατηγόρησε για απειλές κατά της ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέλασε έναν Παλαιστίνιο-Γάλλο δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού τον κατηγόρησε για απειλές κατά της ασφάλειας, αναφέρει το BBC.

Ο Σαλάχ Χαμούρι, 37 ετών, συνοδεύτηκε από αστυνομικούς νωρίς το πρωί της Κυριακής σε πτήση για τη Γαλλία, ανέφερε το υπουργείο.

Δια βίου κάτοικος της Ιερουσαλήμ, του αφαιρέθηκαν τα δικαιώματα διαμονής αφού αξιωματούχοι τον κατηγόρησαν ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο κ. Χαμούρι αρνείται τις κατηγορίες και οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν καταδικάσει την κίνηση.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι ο κ. Χαμούρι «οργάνωσε, εμπνεύστηκε και σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον «πολιτών και γνωστών Ισραηλινών».

Η υπουργός Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ, μέλος της απερχόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, χαιρέτισε την κίνηση ως επιτυχία προσωπικού.

«Η ποινή για τον τρομοκράτη Σάλεχ Χαμούρι έχει ολοκληρωθεί και απελάθηκε από το Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Αυτή ήταν μια μακρά και παρατεταμένη διαδικασία και είναι ένα τεράστιο επίτευγμα που μπόρεσα να επιφέρω την απέλασή του λίγο πριν το τέλος των καθηκόντων μου, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που είχα στη διάθεσή μου για να προωθήσω τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ο κ. Χαμούρι έχει τη γαλλική υπηκοότητα μέσω της μητέρας του. Είχε δικαιώματα διαμονής στην Ιερουσαλήμ, τα οποία μπορούν να ανακληθούν από τις αρχές.

Εργάζεται για την Addameer, μια παλαιστινιακή ομάδα νομικής βοήθειας και δικαιωμάτων κρατουμένων που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας τον Οκτώβριο του 2021 μαζί με πέντε άλλες παλαιστινιακές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Ο στρατός είπε ότι συνδέονταν με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μια παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τον Μάρτιο, ο κ. Χαμούρι συνελήφθη και ο ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη διέταξε να κρατηθεί χωρίς κατηγορία ή δίκη για τρεις μήνες υπό τη λεγόμενη διοικητική κράτηση.

Μετά από τέσσερις μήνες κράτησης, ο κ. Χαμούρι έγραψε μια επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως «κρατούμενος υψηλού κινδύνου» και μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό Ισραήλ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τη διοικητική του κράτηση. Σταμάτησε μετά από 19 ημέρες, κατά τις οποίες φέρεται να τέθηκε σε απομόνωση.

Τον περασμένο μήνα, ενημερώθηκε ότι θα απελαθεί, αλλά η απέλαση καθυστέρησε καθώς οι δικηγόροι του αμφισβήτησαν την υπόθεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απέλασή του και είπε ότι «πλήρωνε υψηλό τίμημα για τη δουλειά του ως δικηγόρος των Παλαιστινίων».

«Η απέλαση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και πιθανό έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε το σώμα. «Θα μπορούσε επίσης να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Και η HaMoked, μια παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα, είπε ότι η απέλαση αποτελεί «επικίνδυνο προηγούμενο» και συνιστά «κατάφωρη παραβίαση βασικών δικαιωμάτων».

Η γαλλική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα