ΑΘΗΝΑ
03:38
|
05.05.2024
Στη συνείδηση πολλών η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, αλλά… «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα μεταβεί στο Μέτσοβο για τις γιορτές , αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί θα σκεφτεί τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι όλες τις σημαντικές αποφάσεις τις παίρνει όταν βρίσκεται στο βουνό.

  • Στο βουνό, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, είχε αποφασίσει να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
  • Στο βουνό βρέθηκε για ποδηλατάδα, όταν για όλους τους υπόλοιπους ίσχυαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Μπορεί στη συνείδηση πολλών -εντός και εκτός συνόρων- η Ελλάδα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και το λευκό των νησιωτικών σπιτιών.

Όμως, από το «ψηλό βουνό, το ριζιμιό», με τον αετό που παρακαλεί τον ήλιο να λιώσει το χιόνι από τα φτερά του για να ξαναπετάξει ελεύθερος, μέχρι το ηρωικό για τα «άπαρτα βουνά» , τα «κάστρα του Ολύμπου και του Παρνασσού», γράφεται ατομική και συλλογική ιστορία.

Στο βουνό

Οι ονειροκρίτες, αναφέρουν ότι αν ονειρευόμαστε βουνά σημαίνει πολλά εμπόδια και προκλήσεις.

Εναλλακτικά, τα βουνά δείχνουν ένα μεγαλύτερο επίπεδο συνείδησης, γνώσης και πνευματικής αλήθειας.

Αν δούμε ότι πέφτουμε από ένα βουνό σημαίνει ότι βιαζόμαστε να επιτύχουμε χωρίς να σκεφτούμε πρώτα τον δρόμο για την επιτυχία. Ή ότι πιεζόμαστε να πάμε σε μια κατεύθυνση, που δε θέλουμε να πάμε κι ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε…

Γολγοθάς η καθημερινότητα.

Βουνό οι λογαριασμοί και τα χρέη

Στα όρη στα άγρια βουνά οδηγούν τους οφειλέτες, οι χιλιάδες εξώσεις.

Σε δυσθεώρητα ύψη οι κυβερνητικές υποσχέσεις, στη χαράδρα οι προσδοκίες που καλλιεργούν.

Οι τιμές, σκαρφάλωσαν σε υψόμετρο που τρομάζει.

Το αφήγημα της ανάπτυξης ξέπνοο, δεν μπορεί να σκαρφαλώσει στην κακοτράχαλη πλαγιά της οικονομίας της καθημερινότητας και ήδη σηκώθηκε από τον πάγκο και κάνει… ζέσταμα το γνωστό αφήγημα της σωτηρίας (των πολιτών, όχι της ψυχής)

Η αντιπολίτευση, αντιδρά. Αν και η καλή Αριστερά, είναι σαν το τσάι: Του βουνού, λένε.

Από το ψηλότερο σημείο του Βελγίου, το Σινιάλ Ντε Μποτράζ, ο άνεμος φέρνει 100ευρα για λίγους.

Και ενώ διαφημίσεις στην τηλεόραση, μας υπόσχονται «Ολύμπιο θα έλεγα νερό», κάποιοι ετοιμάζονται για χριστουγεννιάτικες διακοπές στο βουνό. Είτε γιατί διαθέτουν χρήματα είτε γιατί έχουν τον…τρόπο τους.

Το καζίνο της Πάρνηθας παίρνει το δρόμο για τα πεδινά. Η Πάρνηθα, την οποία ο «εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής» με την γνωστή προφορά του είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει «Σαν Μονί». Και όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, την έκαναν ακριβώς αυτό.

Το Σαμονί-Μον Μπλαν, περισσότερο γνωστό ως Σαμονί, η γαλλική κοινότητα στο νομό της Άνω Σαβοΐας,, όπου τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί το 1924, παραμένει στη θέση του, πάντως.

Μπορεί γεωγραφικά Ελλάδα και Τουρκία να χωρίζονται κυρίως από θάλασσα, όμως διπλωματικά τις χωρίζουν βουνά.

Μια τριμερής συνάντηση έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες με συμμετέχοντες τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της γερμανικής Καγκελαρίας, Γενς Πλέτνερ και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα – Μαρία Μπούρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Sabah συζητήθηκε το θέμα της αναζωογόνησης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα βουνά, φοβίζουν, γοητεύουν, εξυψώνουν.

Και κατά πως φαίνεται, τελικά εμείς αλλόφρονες, θα πάρουμε τα βουνά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα