ΑΘΗΝΑ
13:50
|
03.05.2024
«Χαστούκι» στον Ερντογάν που έχει θέσει την απέλαση του Μπουλέντ Κενές ως όρο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εμπόδισε την έκδοση στην Τουρκία του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές που κατηγορήθηκε από την Άγκυρα ότι συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Την απέλαση του δημοσιογράφου έχει θέσει ως όρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το δικαστήριο είπε ότι ο άνδρας κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα και ότι ήταν υποστηρικτής του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ, ο οποίος σύμφωνα με την Τουρκία ήταν πίσω από την απόπειρα. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά εμπόδια» στην απέλαση του δημοσιογράφου αυτού, πρώην διευθυντή σύνταξης της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Zaman, επικαλούμενο την πολιτική φύση των κατηγοριών που τον βαρύνουν στην Τουρκία και το καθεστώς του πρόσφυγα που του έχει δοθεί στη Σουηδία, όπου ζει αυτοεξόριστος.

Το δικαστήριο τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος δίωξης με βάση τις πολιτικές απόψεις αυτού του ατόμου.

Ο εξόριστος δημοσιογράφος είναι το μόνο πρόσωπο που ο Ερντογάν εντόπισε ονομαστικά ανάμεσα σε δεκάδες άτομα που η Άγκυρα θέλει να εκδοθούν με αντάλλαγμα την έγκριση της προσφοράς ένταξης της Σουηδίας.

Η Άγκυρα έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα που λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να ικανοποιήσουν προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών.

Η Στοκχόλμη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το δικαστικό σώμα της είναι ανεξάρτητο και έχει τον τελευταίο λόγο στις εκδόσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα