ΑΘΗΝΑ
08:16
|
10.05.2024
Δεκάδες Ταλιμπάν κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατούνταν θέτοντας υπό ομηρία όλους τους αστυνομικούς που τους φρουρούσαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία πλήρη αντιστροφή της κατάστασης πέτυχαν πάνω από 30 Πακιστανοί Ταλιμπάν που είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς την Κυριακή και βρίσκονταν σε αστυνομικό τμήμα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα από φυλακισμένοι έγιναν… φύλακες.

Σύμφωνα με πακιστανικά και διεθνή ΜΜΕ, οι δεκάδες Ταλιμπάν που κρατούνταν από την Κυριακή σε αστυνομικό τμήμα όχι μόνον κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους αλλά έθεσαν υπό ομηρία πολλούς αστυνομικούς.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που είναι μέλη της οργάνωσης «Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν» (TTP), είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τρομοκρατία.

Pakistani Taliban Warns Journalists Against Calling Them "Terrorists"

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα, τον Μουχάμαντ Αλί Σαΐφ, οι Ταλιμπάν ζητούν «ασφαλή διέλευση» προς το Αφγανιστάν.

Υψηλόβαθμος Πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι θέλουν να καταφέρουν να φτάσουν με ασφάλεια, είτε δια ξηράς είτε από αέρος στο Αφγανιστάν.

«Θέλουν να πάρουν μαζί τους όλους τους ομήρους και να τους απελευθερώσουν αργότερα, στα σύνορα ή εντός του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα απέτυχε μια επιχείρηση που οργανώθηκε για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η οργάνωση TTP ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και την ομηρεία και επιβεβαίωσε ότι ζητά από τις αρχές να επιτρέψουν στα μέλη της να φτάσουν με ασφάλεια στα σύνορα. «Διαφορετικά, την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση θα έχει ο στρατός», προειδοποίησε.

Ένας άλλος αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστικά καμία πρόοδος.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητά του οποίου επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, δείχνει μια ομάδα ένοπλων ανδρών με μακριές γενειάδες και ένας από αυτούς απειλεί να σκοτώσει όλους τους ομήρους.

Λένε ότι κρατούν τουλάχιστον οκτώ άτομα, αστυνομικούς και στρατιώτες.

Η ΤΤΡ, που δεν συνδέεται με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αλλά συμμερίζεται την ιδεολογία τους, έβαλε τέλος στις 28 Νοεμβρίου στην εύθραυστη εκεχειρία με την Ισλαμαμπάντ και απείλησε ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις σε όλο το Πακιστάν. Από το 2007 –τη χρονιά που ιδρύθηκε μέχρι το 2014,  η οργάνωση διέπραξε αμέτρητες αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν. Στη συνέχεια αποδυναμώθηκε όμως εδώ και έναν χρόνο έχει και πάλι ενισχυθεί, χάρη και στην επιστροφή των Αφγανών Ταλιμπάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Το 2012 και το 2013 δεκάδες βαριά οπλισμένοι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν περισσότερους από 600 κρατούμενους μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί επικίνδυνοι μαχητές– σε δύο νυχτερινές επιθέσεις που εξαπέλυσαν σε μια φυλακή της πόλης Μπάνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα