ΑΘΗΝΑ
21:55
|
04.05.2024
Πριν την Πρωτοχρονιά ο νέος Αρχιεπίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο με τα σενάρια να θεωρούν επικρατέστερο τον Πάφου Γεώργιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε, με νίκη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, η διαδικασία ψήφισης για την επιλογή των τριών Ιεραρχών οι οποίοι θα καταρτίσουν το τριπρόσωπο από το οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, θα αναδείξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Σε θρίλερ εκτυλίχθηκε η μάχη για τη δεύτερη θέση, καθώς οι Μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού έδωσαν μάχη ψήφο με ψήφο. Δεύτερος τελικά αναδείχθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος – κάνοντας την έκπληξη καθώς πολλοί δεν τον έβλεπαν καν να συμμετέχει στο τριπρόσωπο – με ποσοστό 18.39% και τρίτος ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με 18.10%.

Ακολουθούν οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος με 14,79%, Μόρφου Νεόφυτος με 9,80% και Κυρηνείας Χρυσόστομος με  3,24%.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού έλαβε 58573 ψήφους, ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου 30188. Ακολουθεί ο Ταμασσού με 29708. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής όσων είχαν δικαίωμα ψήφου άγγιξε μόλις το 30% με πολλούς να κάνουν λόγο για απαξίωση της διαδικασίας.

Πλέον μπαίνουμε στη διαδικασία των ενστάσεων οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις  μέρες. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, ακολούθως και μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το τριπρόσωπο, από το οποίο εντός τριών ημερών, κάπου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα επιλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Τα σενάρια για την Ιερά Σύνοδο

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου από τη Σύνοδο στον πρώτο γύρο. Με βάση τα δεδομένα όπως προκύπτουν από το παρασκήνιο, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος φέρεται να έχει τη στήριξη επτά Συνοδικών οι οποίοι μπορεί και να αυξηθούν μετά τον χθεσινό αποκλεισμό των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου και του Μόρφου Νεοφύτου.

Αν οι δύο Μητροπολίτες ενεργήσουν με βάση το τι άφηναν να νοηθεί πριν τις χθεσινές εκλογές, τότε ίσως ο Πάφου Γεώργιος αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος από τον πρώτο γύρο. Οι επτά ψήφοι που φέρεται να εξασφαλίζει είναι η δική του, και οι ψήφοι των Μητροπολιτών Κιτίου Νεκτάριου, Τριμυθούντος Βαρνάβα, και των Επισκόπων Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκρατίου, Χύτρων Λεοντίου και Μεσαορίας Γρηγορίου. Οι άλλοι δύο που είναι δυνατόν να προστεθούν (χωρίς να είναι τίποτε δεδομένο) είναι οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας Βασίλειος και Μόρφου Νεόφυτος.

Στον πρώτο γύρο όπως αναμένεται, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος θα λάβει τέσσερις ψήφους, δηλαδή τη δική του και τις ψήφους των Επισκόπων Λήδρας Επιφανίου, Νεαπόλεως Πορφυρίου και Αμαθούντος Νικολάου.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού αναμένεται να πάρει τη δική του ψήφο, την ψήφο του Μητροπολίτη Κύκκου και του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Λεμεσού Αθανάσιο.

Ωστόσο, για κάποιους υπάρχει και σενάριο δεύτερου γύρου, όσο και αν το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει πιο πολύπλοκο. Με βάση την προσέγγιση αυτή, τον Λεμεσού Αθανάσιο ενδέχεται να ψηφίσουν εκτός από τους τρεις δικούς του Επισκόπους (Λήδρας, Νεαπόλεως και Αμαθούντος) και οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Κύκκου, Ταμασού, Κωνσταντίας και Μόρφου, οπόταν εκλέγεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα