ΑΘΗΝΑ
23:08
|
04.05.2024
Τον Ιούνιο του 2020, ο διπλωμάτης κρατήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο κατά τη διάρκεια ταξιδιού για την απόκτηση ειδών πρώτης ανάγκης για τον λαό της Βενεζουέλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Μπολιβαριανού διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος είναι άδικα φυλακισμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κοντά στην Εθνοσυνέλευση, όπου οι νομοθέτες της Βενεζουέλας συζητούσαν τη «Συμφωνία για την υπεράσπιση του σεβασμού του καθεστώτος κράτησης του Άλεξ Σάαμπ ως διπλωμάτη, που απήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά σαφή παραβίαση των διεθνών νόμων και συνθηκών».

Κοινωνικές οργανώσεις αμφισβήτησαν σκληρά τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς καθορισμού του εάν ένας διπλωμάτης από ξένο έθνος μπορεί να απολαύσει ασυλία ή όχι.

Κατήγγειλαν επίσης τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης κατά της Σάαμπ στα δικαστήρια των ΗΠΑ και ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και πρακτικές που σχετίζονται με τη διπλωματική ασυλία.

Εν μέσω του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας το 2018, η κυβέρνηση της Μπολιβαρίας διόρισε τον Άλεξ Σάαμπ ως ειδικό απεσταλμένο της, μια προϋπόθεση που του εγγυάται διπλωματική ασυλία. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, δεν αναγνώρισε αυτό το καθεστώς.

Τον Ιούνιο του 2020, κρατήθηκε παράνομα στο Πράσινο Ακρωτήριο όταν επέστρεφε στη Βενεζουέλα αφού εκπλήρωσε την εντολή της κυβέρνησης της Μπολιβαρίας να διαπραγματευτεί την απόκτηση τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων για τον λαό της Βενεζουέλας.

Ο Άλεξ Σάαμπ πέρασε 491 ημέρες υπό κράτηση στο Πράσινο Ακρωτήριο, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση. Στη συνέχεια, εκδόθηκε παράνομα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα