ΑΘΗΝΑ
18:40
|
18.05.2024
«Από αυτή τη στιγμή, θεωρούμε τον Σαγιέντ παράνομο πρόεδρο και απαιτούμε να παραιτηθεί μετά από αυτό το φιάσκο», λέει η αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τυνησίας το Σάββατο (17 Δεκεμβρίου) μειώθηκε κάτω από το 9%, καθώς οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στην ψηφοφορία μιας κυβέρνησης όπου της έχουν αφαιρεθεί οι περισσότερες αρμοδιότητές της από τον Πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ.

Οι εκλογές ήταν οι πρώτες από τότε που ο Σαγιέντ επανέγραψε επιτυχώς το σύνταγμα τον Ιούλιο, δίνοντάς του την αποκλειστική εξουσία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι συνταγματικές αλλαγές, που εγκρίθηκαν με χαμηλή συμμετοχή σε δημοψήφισμα τον Ιούλιο, ήταν παράνομες. Ο Αχμέντ Νεμπί- Τσέμπι, ο οποίος ηγείται του Μετώπου Σωτηρίας, το οποίο αποτελείται από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τη χαμηλή συμμετοχή ως «πραγματικό σεισμό που θα έχει σοβαρές συνέπειες».

«Από αυτή τη στιγμή, θεωρούμε τον Σαγιέντ παράνομο πρόεδρο και απαιτούμε να παραιτηθεί μετά από αυτό το φιάσκο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κύρια συνδικαλιστική ομοσπονδία της χώρας, η Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT), επίσης απέρριψε δημόσια τη νομιμότητα των εκλογών

Στα μέσα του 2021, ο Πρόεδρος Σαγιέντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντάς στο πρόσωπό του να κυβερνά με διάταγμα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτές τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να αναστείλει την κυβέρνηση και να διαλύσει το κοινοβούλιο. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως πραξικόπημα.

Αργότερα εδραίωσε την εξουσία του αλλάζοντας το σύνταγμα σε αυτό που η ΜΚΟ Freedom House αποκάλεσε «επίθεση στους ελέγχους και τις ισορροπίες» και «πολιτικό πλουραλισμό». Η συνταγματική αλλαγή καταδικάστηκε επίσης από το Αφρικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο της Αφρικανικής Ένωσης, το οποίο έκρινε ότι οι ενέργειες του Σαγιέντ ήταν αντισυνταγματικές και τον προέτρεψε να «καταργήσει τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα» με απόφαση του Σεπτεμβρίου.

Η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τυνησίας προς την αυτοκρατορία έχει προκαλέσει απογοήτευση για τις ομάδες της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Καθώς η Τυνησία ήταν η γενέτειρα της αραβικής άνοιξης και η μόνη χώρα στην περιοχή που κατάφερε να μετατραπεί σε μια πλήρως φερόμενη ως ανεπτυγμένη δημοκρατία, η ΕΕ ανακοίνωσε τη χώρα ως «προνομιούχο εταίρο» το 2012. Μεταξύ 2014 και 2020 η Τυνησία έλαβε την υψηλότερη επίπεδο της κατά κεφαλήν στήριξης της ΕΕ στον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές, η ΕΕ άργησε να ανταποκριθεί στη διάβρωση της δημοκρατίας της Τυνησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για τις εξελίξεις στη χώρα, συνέχισε την οικονομική υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Σαγιέντ παρά την καταστολή των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μποϊκόταρε τις εκλογές του Σάββατου, δηλώνοντας ότι «δεν θα παρακολουθήσει τις εκλογές» και «δεν θα σχολιάσει τη «διαδικασία ούτε τα αποτελέσματα».

Οι εξελίξεις προκάλεσαν κριτική και από τη Γερμανία, η οποία υπήρξε από τους ισχυρότερους επικριτές των εξελίξεων στην Τυνησία.

Ενώ ο βουλευτής των Πρασίνων, Tobias Bacherle, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, τόνισε τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας, προειδοποίησε ενάντια στη διάβρωση της δημοκρατίας στη χώρα.

«Στο πλαίσιο των αυταρχικών εξελίξεων, είναι επίσης σαφές από την ευρωπαϊκή προοπτική ότι η καλή συνεργασία μεταξύ της Τυνησίας και της ΕΕ ή της Γερμανίας μπορεί να συνεχιστεί τόσο σθεναρά όσο μέχρι τώρα στη βάση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου», είπε ο Γερμανός βουλευτής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα