ΑΘΗΝΑ
06:10
|
03.05.2024
Η Σουέλα Μπρέιβερμαν έσπευσε να πανηγυρίσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα είναι νόμιμο. Επέκρινε μόνο την κυβέρνηση για το ότι δεν αξιολόγησε σωστά τις περιπτώσεις των οκτώ ατόμων που προσπάθησε να μετακινήσει εκεί στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι νόμιμο για την κυβέρνηση να κάνει ρυθμίσεις για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα και τα αιτήματά τους για άσυλο να εξετάζονται στη Ρουάντα και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο δικαστής Κλάιβ Λιούις.

«Με βάση τα στοιχεία ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, η κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα, οι οποίες έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι τα αιτήματα ασύλου των ατόμων που μετεγκαθίστανται εκεί εκτιμώνται σωστά στη Ρουάντα», είπε.

Τον Απρίλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρουάντα, βάσει της οποίας οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θα σταλούν στην αφρικανική χώρα για να διεκπεραιωθούν εκεί οι αιτήσεις τους. Εάν οι αιτήσεις τους εγκριθούν, θα τους χορηγηθεί δυνατότητα μόνιμης διαμονής στη Ρουάντα αντί να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ευελπιστεί ότι η συμφωνία, για την οποία πλήρωσε προκαταβολικά στη Ρουάντα 120 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίσουν με μικρά σκάφη τη Μάγχη. Πάνω από 44.000 μετανάστες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης φέτος.

Η πρώτη πτήση που είχε προγραμματιστεί να μεταφέρει μετανάστες στη Ρουάντα τον Ιούνιο ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο έκρινε ότι ένας από τους μετανάστες θα αντιμετώπιζε «πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης», εάν σταλεί στη Ρουάντα.

Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν έγραψε στο Twitter: «Πάντα υποστηρίζαμε ότι αυτή η πολιτική είναι νόμιμη και σήμερα το δικαστήριο το επιβεβαίωσε».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λέγοντας: «Αυτό είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθειά μας να συνεισφέρουμε καινοτόμες, μακροπρόθεσμες λύσεις στην παγκόσμια μεταναστευτική κρίση».

Η Ιβέτ Κούπερ, που έχει ορίσει για τη θέση της υπουργού Εσωτερικών εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση, το Εργατικό Κόμμα, περιέγραψε αυτή την πολιτική ασύλου ως «ανεφάρμοστη, ανήθικη, εξωφρενικά δαπανηρή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα