ΑΘΗΝΑ
13:09
|
25.04.2024
Το αίτημα για παραίτηση της Μπολουάρτε, εκλογές και νέο Σύνταγμα αποτυπώνεται και στις κηδείες των δολοφονημένων διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Υγείας του Περού αναγνώρισε ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και υπέρ της άμεσης διεξαγωγής γενικών εκλογών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα διαμερίσματα στα οποία σημειώθηκαν αυτοί οι θάνατοι ήταν τα: Αγιακούτσο (9), Απουριμάκ (6), Κούσκο(3), Τζουνίν (3), Λα Λιμπερτάντ (3) και Αρεκίπα (1).

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι 287 τραυματίες έχουν ήδη πάρει εξιτήριο. Κατανέμονται ως εξής: Απουριμάκ (56), Αγιακούτσο (45), Λίμα (37), Λα Λιμπερτάντ (36), Αρεκίπα (35) , Τζουνίν (35), Κούσκο (16), Πούνο (15) και Χουανκαβελίκα (12).

Παρόλα αυτά, 69 άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα στα διαμερίσματα: Αγιακούτσο (20), Τζουνίν (17), Λα Λιμπερτάντ (12), Γιουκάγιαλι (6), Απουριμάκ (5), Λίμα (4), Αρεκίπα (4) και Χουανκαβελίκα (1).

Η Μπολουάρτε ανακοίνωσε ότι η Γενική Εισαγγελία και η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα ερευνήσουν τον θάνατο αμάχων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το Σάββατο, οι συγγενείς των Περουβιανών που σκοτώθηκαν από την καταστολή πορεύθηκαν με τα φέρετρα των αγαπημένων τους στην κεντρική πλατεία της Χουαμάνγκα, πρωτεύουσας του Αγιακούτσο, όπου ζήτησαν διώξεις κατά των υπευθύνων για τους θανάτους και την παραίτηση της Προέδρου.

«Δικαιοσύνη, θέλουμε απλώς δικαιοσύνη», αυτή ήταν η φράση που αντήχησε περισσότερο στους δρόμους του Αγιακούτσο, όπου εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η περουβιανή κυβέρνηση αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην ολόκληρη χώρα.

«Τώρα θέλω απλώς να πω ‘Τα λέμε σύντομα αδερφέ’», είπε ο αδελφός του Λεονάρντο Άνκο Τσάκα, πριν αγκαλιάσει το φέρετρό του.

Αύριο, η Μπολουάρτε θα διορίσει νέους αξιωματούχους για να αντικαταστήσουν τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου και τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι παραιτήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, αφού δήλωσαν την αντίθεσή τους στη βίαιη καταστολή του πληθυσμού.

Οι Περουβιανοί διοργανώνουν τεράστιες διαδηλώσεις από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Κογκρέσο διόρισε την Ντίνα Μπολουάρτε ως πρόεδρο μετά την απομάκρυνση του Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος αποφασίστηκε να προφυλακιστεί για 18 μήνες.

Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην οικογένεια του Καστίγιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα