ΑΘΗΝΑ
08:03
|
28.04.2024
Μόνο εχθές, η περουβιανή αστυνομία με τη συνδρομή του στρατού σκότωσε εννιά διαδηλωτές. Γεμάτο τραυματίες το νοσοκομείο του Αγιακούτσο.
Το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Αγιακούτσο έστησε σκηνές για τη φροντίδα τραυματιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες, η αστυνομική καταστολή στο Περού άφησε εννέα νεκρούς, αυξάνοντας έτσι στους 18 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας του Αγιακούτσο ανέφερε ότι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επικράτειά του, ενώ δύο ακόμα πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή La Libertad. Σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας (MINSA) αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο 14 νεκρών.

Οι θάνατοι στο Αγιακούτσο σημειώθηκαν όταν μια ομάδα ατόμων εισέβαλε στο τοπικό αεροδρόμιο, όπου η αστυνομία άφησε 52 τραυματίες.

«Δεδομένης της αύξησης των τραυματιών, το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Αγιακούτσο έστησε σκηνές για τη φροντίδα τραυματιών. Οι περισσότεροι από τους πολίτες τραυματίστηκαν από σφαιρίδια και σφαίρες. Αυτό που διέπραξαν στο Αγιακούτσο ήταν μια πραγματική σφαγή. Βιώνουμε πάρα πολύ πόνο», έγραψε στο Twitter μια γυναίκα που δημοσίευσε εικόνες από γεγονότα.

Οι τοπικές διοικητικές αρχές του Αγιακούτσο ζήτησαν την άμεση παραίτηση της Μπολουάρτε και των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας της, τους οποίους κατηγόρησε για τους θανάτους. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν επίσης το κλείσιμο του Κογκρέσου προκειμένου να εγκατασταθεί μια μεταβατική κυβέρνηση.

«Απαιτούμε τον τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης και θεωρούμε τις ανώτατες πολιτικές αρχές της χώρας υπεύθυνες για αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε ο Εθνικός Συντονιστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Περού, απαιτώντας έρευνα για τον προσδιορισμό των υπευθύνων για τους θανάτους του Αγιακούτσο.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός αναπτύχθηκε στις επαρχίες Χουαμάνγκα, Χουάντα και Λα Μαρ για να υποστηρίξει την αστυνομία στην καταστολή των πολιτών που απαιτούν την παραίτηση της Μπολουάρτε και την απελευθέρωση του Πέδρο Κατσίγιο, ο οποίος αποφασίστηκε να προφυλακιστεί για 18 μήνες.

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή ζήτησε από την Κοινή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων να διατάξει τα στρατεύματά της να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα και να εκτοξεύουν δακρυγόνα από ελικόπτερα.

Αντιμέτωπη με την αδυναμία συγκράτησης των μαζικών διαδηλώσεων, η Μπολουάρτε διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας που θα τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στα τμήματα Αρεκίπα, Λα Λιμπερτάδ, Ίκα, Απουρίμακ, Κούσκο, Πούνο, Χουανκαβελίκα και Αγιακούτσο.

Η Μπολουάρτε διέταξε μια «υποχρεωτική κοινωνική ακινητοποίηση» που απαιτεί «όλοι οι άνθρωποι να παραμείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες στο πλαίσιο της πανεθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα