ΑΘΗΝΑ
15:08
|
28.04.2024
Σε 18 μήνες παρατάθηκε η προφυλάκιση του Περουνιάνου πρώην προέδρου, Πέδρο Καστίγιο, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην χώρα που μετράει ήδη 15 νεκρούς διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τεράστιος αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο Περού, καθώς η προφυλάκιση του Περουβιανού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο παρατάθηκε στους 18 μήνες την Πέμπτη, ενώ οξύνεται η διπλωματική διαμάχη με αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής που αντιτίθενται στην απομάκρυνσή του. Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του Καστίγιο γίνονται ολοένα και πιο αιματηρές από την καταστολή της αστυνομίας.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών.

Ένα δικαστικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε την παρατεταμένη περίοδο προφυλάκισης για τον Καστίγιο, καθώς οι εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα για ποινικές κατηγορίες εναντίον του. Η απόφαση δεν έθιξε την ουσία των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Καστίγιο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εξέγερση και συνωμοσία, αλλά ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ηγείται της επιτροπής ανέφερε τον κίνδυνο φυγής από τον έκπτωτο πρόεδρο.

Ο Καστίγιο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και είπε ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή όπου κρατείται με πανό που επέκριναν τη νέα πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε και ζητούσαν να κλείσει το Κογκρέσο.

«Θέλουμε μόνο να ακουστεί η φωνή του λαού. Ο λαός απαιτεί να φέρουν πίσω τον πρόεδρό μας» , είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις απείλησαν την επιμελητεία σε μεγάλα ορυχεία χαλκού και οδήγησαν σε κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές της χώρας των Άνδεων.

Ο αριστερός Καστίγιο, πρώην δάσκαλος και γιος αγροτών, κέρδισε μια οριακή εκλογική νίκη πέρυσι υποβάλλοντας τη σημαία του μαρξιστικού κόμματος Ελεύθερο Περού. Απομακρύνθηκε με συντριπτική ψήφο βουλευτών που τον κατηγόρησαν για «μόνιμη ηθική ανικανότητα» λίγες ώρες αφότου διέταξε τη διάλυση του Κογκρέσου στις 7 Δεκεμβρίου.

Τέσσερα έθνη υπό την ηγεσία αριστερών προέδρων – η Αργεντινή, η Βολιβία, η Κολομβία και το Μεξικό – υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα μια κοινή δήλωση που κηρύσσει τον Καστίγιο «θύμα αντιδημοκρατικής παρενόχλησης».

Ένα μπλοκ αριστερών χωρών που συναντήθηκαν στην Αβάνα, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, υποστήριξαν επίσης τον φυλακισμένο Καστίγιο, απορρίπτοντας αυτό που περιέγραψαν ως «το πολιτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τις δεξιές δυνάμεις».

Η υπουργός Εξωτερικών Άνα Σεσίλια Γκερβάσι, νέα στη θέση μετά την ανάληψη του Μπουλουάρτε από τον Καστίγιο την περασμένη εβδομάδα, απάντησε το πρωί της Πέμπτης καλώντας τους πρεσβευτές του Περού στην Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κολομβία και το Μεξικό για διαβούλευση.

Η Γκερβάσι έγραψε στο Twitter ότι οι διαβουλεύσεις «σχετίζονται με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού». Δεν διευκρίνισε πότε θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες ή ποιες άλλες ενέργειες θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση του Μπουλουάρτε.

Το σύνταγμα του Περού επιτρέπει σε έναν Πρόεδρο να κλείσει το Κογκρέσο, αλλά μόνο εάν οι νομοθέτες εγκρίνουν δύο φορές προτάσεις δυσπιστίας προς το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου, κάτι που δεν συνέβη την ημέρα της εκδίωξής του την περασμένη Τετάρτη.

Η εβδομαδιαία κυβέρνηση της Μπουλουάρτε, η οποία είπε ότι θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση, έχει αναγνωριστεί από τον αριστερό πρόεδρο της Χιλής και από την Ουρουγουάη, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν να αποκλείουν δρόμους την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέσπισε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια ημέρα νωρίτερα. Αυτό παρείχε ειδικές εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία και περιόρισε τις ελευθερίες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη συγκέντρωση.

Ο δημόσιος διαμεσολαβητής, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει πυροβόλα όπλα και έριξαν βόμβες δακρυγόνων σε διαδηλωτές από ελικόπτερα, ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι πρακτικές.

Η πολιτική κρίση παρουσιάζει κίνδυνο για την παραγωγή σε μεγάλα ορυχεία χαλκού στο έθνος των Άνδεων, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετάλλου στον κόσμο. Τα μπλοκαρίσματα αυτοκινητοδρόμων, ιδιαίτερα σε βασικές περιοχές εξόρυξης στο νότο, έχουν αρχίσει να περιπλέκουν τον εφοδιασμό προς και από ορυχεία, όπως το τεράστιο ορυχείο Las Bambas της MMG (1208.HK), το οποίο παράγει περίπου το 2% του χαλκού στον κόσμο.

Άλλοι μεγάλοι φορείς εκμετάλλευσης ορυχείων στο Περού περιλαμβάνουν την Anglo American και μια συνεργασία της BHP και της Glencore στο τεράστιο κοίτασμα της Ανταμίνα.

Αργά την Πέμπτη, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 τοπικές επαρχίες, κυρίως σε αγροτικές περιοχές των Άνδεων.

Η τοπική τηλεόραση έδειξε μια σειρά από δεκάδες οχήματα εγκλωβισμένα στην πλευρά ενός βασικού παράκτιου αυτοκινητόδρομου νότια της Λίμα και εκατοντάδες διαδηλωτές να τοποθετούν πέτρες σε δρόμους στις περιοχές Πούνο και Αρεκίπα και στον τουριστικό κόμβο του Κούσκο.

Οι διαδηλώσεις έχουν επίσης εγκλωβίσει δεκάδες τουρίστες, μεταξύ των οποίων παιδιά, σε μια απομακρυσμένη ορεινή πόλη.

Ένα μεγάλο συνδικάτο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων, στάθηκε με έκκληση για «ημέρα μάχης», καθώς οι διαδηλωτές απαιτούσαν άμεσες εκλογές και την παραίτηση του Μπολουάρτε.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter πριν εκδοθεί η απόφαση της προσωρινής κράτησης, ο Καστίγιο κατακεραύνωσε μια συνάντηση μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Περού και του προεδρικού μεγάρου. Χωρίς να αναφέρει στοιχεία, είπε ότι οδήγησε στην εντολή ανάπτυξης στρατευμάτων και στη «σφαγή του ανυπεράσπιστου λαού μου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα