ΑΘΗΝΑ
15:34
|
09.05.2024
Η επιτροπή εποπτείας του πανεπιστημίου λέει ότι η Μινούς Σαφίκ υπονόμευσε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, καλώντας την αστυνομία.
Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια οι κινητοποιήσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα πυρά δέχεται η πρύτανης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, καθώς μία επιτροπή εποπτείας της πανεπιστημιούπολης επέπληξε δριμύτατα τη διοίκηση για την καταστολή της κινητοποίησης των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκηης.

Η πρύτανης βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακραυγή φοιτητών, καθηγητών και αλληλέγγυων για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να διαλύσει την κατασκήνωση που έστησαν οι φοιτητές στους χώρους του πανεπιστημίου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από μια δίωρη συνεδρίαση την Παρασκευή, η γερουσία του Πανεπιστημίου Κολούμπια ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση του πανεπιστημίου υπονόμευσε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και καταπάτησε το απόρρητο και τα δικαιώματα φοιτητών και μελών ΔΕΠ καλώντας την αστυνομία, χωρίς όμως να κάνει ανοιχτή αναφορά στο όνομα της Σαφίκ.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα και απομάκρυνε τις σκηνές των διαδηλωτών από τον κεντρικό χλοοτάπητα της πανεπιστημιούπολης, αλλά οι διαδηλωτές επέστρεψαν και έστησαν ξανά σκηνές.

Οι μαζικές συλλήψεις στο Κολούμπια προκάλεσαν παρόμοιες διαμαρτυρίες σε πολλά άλλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή τουλάχιστον 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Ντένβερ στην πανεπιστημιούπολη Αουράρια όπου στεγάζονται το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο του Ντένβερ, το Μητροπολιτικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ντένβερ και το Κοινοτικό Κολλέγιο του Ντένβερ.

Στο Τέξας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου στο Όστιν, Τζέι Χάρτζελ, αντιμετώπισε παρόμοια αντίδραση από το διδακτικό προσωπικό χθες Παρασκευή, δύο ημέρες αφότου μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ κάλεσε την αστυνομία να διαλύσει μια ειρηνική φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση.

Δεκάδες διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν επειδή οι αρχές δεν είχαν εύλογη βάση για να πραγματοποιήσουν τις συλλήψεις, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της κομητείας Τράβις.

Σχεδόν 200 μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου υπέγραψαν μια επιστολή και εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον Χάρτζελ επειδή «έθεσε άσκοπα φοιτητές, προσωπικό και καθηγητές σε κίνδυνο» όταν αστυνομικοί με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών και έφιπποι κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους για δεύτερη ημέρα, χθες Παρασκευή. Σύμφωνα με την διοίκηση του ιδρύματος οι φοιτητές αγνόησαν τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τον χώρο και σε αρκετούς επιβλήθηκε αναστολή φοιτητικής ιδιότητας και προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην πανεπιστημιούπολη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 40χρονου για ενδοοικογενειακή βία- «Κρεμάστηκα από το μπαλκόνι»

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ολονύχτια διαμαρτυρία την Δευτέρα για την Παλαιστίνη

Κύπρος: Απέπλευσε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για την πλωτή προβλήτα στη Γάζα

Νέες επιθέσεις σε πλοία ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα