ΑΘΗΝΑ
20:43
|
26.04.2024
Εντείνονται οι πιθανότητες για μία συμφωνία στη διάρκεια πολύμηνων σκληρών παζαριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο, και ενδεχομένως τελευταίο, γύρο διαπραγμάτευσης ξεκίνησαν λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ από ένα σύντομο μεσημεριανό διάλειμμα προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των παζαριών γύρω από το περιβόητο στόχο επιβολής πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είναι τις τελευταίες ώρες ένα προσχέδιο απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς προβλέπει πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγκαβατώρα (Mwh). Ποσό σημαντικά χαμηλότερο από την τελευταία πρόταση της Κομισιόν της ΕΕ που ήταν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το πλαφόν προτείνεται να επιβληθεί στην περίπτωση που οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν για τρεις μέρες τα 180 ευρώ ανά μεγκαβατώρα.

Σήμερα, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκρίνει η χώρα του μία συμφωνία για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο εκτιμώντας ότι οι προϋποθέσεις που προτείνονται(π.χ. διατήρηση υψηλών τιμών φυσικού αερίου άνω των 180 ευρώ πάνω από τρεις μέρες κ.α.)   καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή της.

Νωρίτερα πάντως ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιτζάρτο είχε διαφοροποιηθεί δηλώνοντας ότι ένα όριο τιμής στο φυσικό αέριο είναι μια «κακή» ιδέα, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο ούτως ή άλλως.

Εικόνα

Νωρίτερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας τόνισαν πως δεν προτιμούν τη λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία διαμηνύοντας πως προτίθενται να επιμείνουν ως το τέλος για μία συμβιβαστική απόφαση στην οποία θα συμφωνήσουν και θα τηρήσουν όλοι επειδή θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών-μελών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα