ΑΘΗΝΑ
12:15
|
19.04.2024
«Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για τις ευθύνες της», τόνισε η κ. Ζαχάροβα απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία», χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τα πιθανά σχέδια για μεταφορά S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία.

«Πρόσφατα, η ελληνική ηγεσία επιβεβαίωσε την αυξημένη ετοιμότητά της να μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 PMU-1 από το νησί της Κρήτης στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει επιπλέον αριθμό αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot για αντικατάστασή τους», δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί τέτοια σχέδια  εφοδιασμού του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού ή σοβιετικού τύπου, «προκλητικά και ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία».

«Αγνοείται η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, το 70% των οποίων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία», τόνισε η κορυφαία διπλωμάτης προσθέτοντας ότι «η επίσημη Αθήνα δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι στέλνοντας όπλα στην εμπόλεμη ζώνη γίνεται άμεσος συνεργός των Ουκρανών νεοναζί, οι οποίοι διεξάγουν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων Ελλήνων που ζουν εκεί».

«Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσοελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία της 30ής Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα στην Ελλάδα να επανεξάγει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύσαμε σε τρίτους χωρίς τη ρωσική συγκατάθεση», τόνισε η κ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα επιπτώσεις για την παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «σημαντική αποδυνάμωση των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της αεράμυνας» που θα έχει μια τέτοια κίνηση της Αθήνας.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, έρχονται ως απάντηση στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επανειλημμένως έχει δηλώσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία όπλα για τα οποία δεν θα έχει μεριμνήσει για την αντικατάστασή τους, χωρίς όμως να αποκλείει την αποστολή των S300.

«Υπάρχει επίσης πλήρης αδιαφορία από την ελληνική πλευρά για τους διεθνείς περιορισμούς στο εμπόριο όπλων, που εμποδίζουν την εξαγωγή οπλισμού σε περιοχές όπου η χρήση τους θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να συμβάλει στην όξυνση των συγκρούσεων», υπογράμμισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

«Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που στάλθηκε στο Κίεβο θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί εγκαίρως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

«Πριν να είναι πολύ αργά, είναι δυνατόν να εγκαταλείψετε τις επικίνδυνες προθέσεις σας. Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για τις ευθύνες της», κατέληξε η κ. Ζαχάροβα απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα