ΑΘΗΝΑ
20:11
|
17.05.2024
«Συνεχίζετε να ασκείτε ηθικό εκβιασμό, αλλά εσείς δεν έχετε ηθική. Πηγαίνετε στην Ουκρανία και πολεμήστε», είπε ο Μιλάνοβιτς απευθυνόμενος στον Πλένκοβιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία «δεν είναι σύμμαχος» της χώρας του και προειδοποίησε πως τα σχέδια που υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να φέρουν πόλεμο στα Βαλκάνια.

«Η Ουκρανία δεν είναι σύμμαχος. Μετατρέπεται με το ζόρι σε έναν. Της χορηγήθηκε κυνικά η ιδιότητα της υποψηφίου για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό είναι σήμερα η Ε.Ε.: αθλιότητα, μηδέν».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιτέθηκε επιπλέον εναντίον του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς για την πρότασή του να εκπαιδευτούν ουκρανικά στρατεύματα στην Κροατία. Ο Μιλάνοβιτς είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα «φέρει πόλεμο» στη χώρα.

«Συνεχίζετε να ασκείτε ηθικό εκβιασμό», είπε απευθυνόμενος στον Πλένκοβιτς, «αλλά εσείς δεν έχετε ηθική. Πηγαίνετε στην Ουκρανία και πολεμήστε».

Σχολιάζοντας το ετοιμοπόλεμο του κροατικού στρατού, ο Μιλάνοβιτς σημείωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει, για παράδειγμα, έλλειψη αντιαρματικών ρουκετών. «Έχουμε Αμερικανούς, που θα μας υπερασπιστούν όπως υπερασπίζονται τους Ουκρανούς. Σπουδαία!», είπε σαρκαστικά.

Τα σχόλια του προέδρου έρχονται αφότου το κροατικό κοινοβούλιο απέτυχε να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της Ε.Ε. που προορίζεται να εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, μόνο 97 από τους 151 Κροάτες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η πρόταση χρειαζόταν τα δύο τρίτα των βουλευτών για να περάσει.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος είναι και ο γενικός διοικητής των κροατικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα θα μπορούσε να καταστήσει το Ζάγκρεμπ στόχο για τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, του οποίου το υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε την πρόταση, κατηγόρησε με τη σειρά του τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας ότι τρέφει «φιλορωσικές απόψεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Ψηφιακό σχολείο και ψηφιακό φροντιστήριο παρουσίασε ο Πιερρακάκης

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οργή ακτιβίστριας στην απολογία του Ισραήλ-«Είστε ψεύτες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα