ΑΘΗΝΑ
18:07
|
03.05.2024
Μετά και παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, είπε ότι η πόλη προχωρά σαν να μην υπάρχει ο Τίτλος 42.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες, η πολιτεία του Τέξας ανέπτυξε πάνω από 400 στρατιώτες της Εθνοφρουράς και άλλο προσωπικό στην πόλη του Ελ Πάσο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά τον τερματισμό μιας περιοριστικής πολιτικής για το άσυλο που είχε τεθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η ανάπτυξη στοχεύει «να προστατεύσει τα σύνορα και να απωθήσει και να επιστρέψει τους παράνομους μετανάστες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στρατιωτικό Γραφείο του Τέξας.

Τις τελευταίες μέρες, μεγάλος αριθμός μεταναστών φαινόταν να περνά τα σύνορα στο Ελ Πάσο από το Μεξικό, καθώς η συνοριακή πολιτική, γνωστή ως Τίτλος 42 που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να απελαύνει γρήγορα τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επρόκειτο να λήξει την Τετάρτη.

Μετά και παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, Όσκαρ Λέσερ, είπε ότι η πόλη προχωρά σαν να μην υπάρχει πλέον ο Τίτλος 42.

«Βλέπουμε έκτακτες ειδήσεις ότι ο Τίτλος 42 μπορεί να μην αρθεί. Ένα από τα πράγματα που πρόκειται να κάνουμε είναι ότι θα προχωρήσουμε σαν να πρόκειται να αρθεί. Θα βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Λέσερ, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που η πόλη ανακοίνωσε κήρυξη έκτακτης ανάγκης λόγω της αύξησης των μεταναστών το Σάββατο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποδεσμεύσει 6 εκατομμύρια δολάρια για το Ελ Πάσο.

Η πόλη ανέφερε στη δήλωση έκτακτης ανάγκης ότι δεν διαθέτει πόρους για να εξασφαλίσει στους νέους μετανάστες καταφύγιο από το κρύο και το φαγητό, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για τους μετανάστες, εάν αυτοί κοιμηθούν στους δρόμους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, 19 Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς της πολιτείας ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο να αφήσει τον Τίτλο 42 σε ισχύ, καθώς σημειώνεται αυξημένη εισροή μεταναστών. Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς ζήτησε επίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά με το θέμα μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ζητά από το Κογκρέσο χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα νότια σύνορα.

«Το γεγονός ότι η κατάργηση του Τίτλου 42 γίνεται σε μόλις μία ή δύο ημέρες δεν σημαίνει ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Δεν είναι ανοιχτά και θέλω απλώς να είμαι πολύ, πολύ ξεκάθαρη σε αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην παραλία λόγω ισχυρών ανέμων

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα