ΑΘΗΝΑ
07:24
|
04.05.2024
Από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 37 χώρες εντοπίστηκαν 2.500 εστίες γρίπης με αποτέλεσμα τη σφαγή δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν σφαγιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε εκτροφεία χωρών της Ευρώπης λόγω επανεμφάνισης της χειρότερης επιδημίας γρίπης των πτηνών εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του κοινοτικού εργαστηρίου για τη γρίπη των πτηνών καταγράφεται ότι από τον Οκτώβριο του 2021 ως τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 37 χώρες εντοπίστηκαν 2.500 εστίες της γρίπης των πτηνών με αποτέλεσμα τη σφαγή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών.

Από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα παρατηρείται νέα έξαρση στην εκδήλωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με την EFSA να τονίζει ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε «ανάπαυλα» ανάμεσα στα δύο κύματα της επιδημίας καθώς ο ιός συνέχισε τη δράση του και μέσα στο καλοκαίρι.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν σε 18 ευρωπαϊκές χώρες περίπου 400 εστίες, με τις περισσότερες από αυτές στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ουγγαρία.

Ο ιός έχει επίσης εντοπιστεί περισσότερες από 600 φορές σε άγρια πουλιά, ιδίως υδρόβια.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA «εξετάζει τη διαθεσιμότητα εμβολίων για την HPAI και μελετά τις πιθανές στρατηγικές εμβολιασμού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα