ΑΘΗΝΑ
22:08
|
15.05.2024
Στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα έξοδα της διοργάνωσης προστίθεται και ένα σκάνδαλο χρηματισμού γύρω από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προώθηση του αιτήματος του Σαπόρο για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030 θα διακοπεί από την πόλη και την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας (JOC) στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς των Ολυμπιακών Άγώνων του Τόκιο το 2020.

Αρχικά, το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε ότι αυτή η προώθηση θα διακοπεί «για λίγο», αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Αργότερα, ωστόσο, ο δήμαρχος του Σαπόρο, Κατσουχίρο Ακιμότο, επιβεβαίωσε την είδηση σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο από κοινού με την JOC, λέγοντας ότι «πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε του προβληματισμούς του κοινού αντί να προχωράμε τυφλά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την κοινή γνώμη».

Η εξέλιξη έρχεται καθώς διευρύνεται ένα σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 που διεξήχθησαν πέρυσι.

Η αστυνομία στην Ιαπωνία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία πολλών διαφημιστικών γραφείων τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μιας έρευνας για δωροδοκία που φέρεται να εμπλέκει ένα πρώην μέλος του Ολυμπιακού συμβουλίου του Τόκιο 2020, τον Χαρουγιούκι Τακαχάσι.

Ο Τακαχάσι συνελήφθη ως ύποπτος ότι έλαβε χρήματα από χορηγούς των Αγώνων. Οι πολλές ακόμα συλλήψεις που σχετίζονται με την υπόθεση οδήγησαν τον δήμαρχο του Σαπόρο να πει ότι ίσως να είναι δύσκολο για την πόλη του να προωθήσει το αίτημά της υπό τις παρούσες συνθήκες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να αναβάλει την απόφασή της σχετικά με το ποιος θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2030 επικαλούμενη ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Το Σαπόρο και το Σολτ Λέικ Σίτι στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ είναι οι μόνες πόλεις που διεκδικούν αυτήν τη στιγμή να φιλοξενήσουν τους αγώνες μετά την υποχώρηση άλλων.

Το Σαπόρο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 και το Σολτ Λέικ Σίτι 30 χρόνια αργότερα το 2002.

Τον Ιούνιο του 2022, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τόκιο και το Σαπόρο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις φιλοδοξίες να φιλοξενίας των Αγώνων του 2030.

Το AP ανέφερε ότι 50 άτομα συγκεντρώθηκαν σε κάθε πόλη με πανό που ανέγραφαν «Όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Η ΔΟΕ είναι ένα μάτσο κλέφτες. Ξοδέψτε για την ευημερία, όχι για τους Αγώνες», έγραφε ένα πανό που σηκώθηκε στη διάσημη συνοικία Σιντζούκου στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το 2026, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από το Μιλάνο και την Cortina d’Ampezzo.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα