ΑΘΗΝΑ
13:45
|
02.05.2024
Μετά τη μικρή συμπλοκή της 9ης Δεκεμβρίου, η Ινδία προσπαθεί να «πιέσει» το Πεκίνο για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει αριθμό ρεκόρ στρατευμάτων στα σύνορα με την Κίνα σε μια προσπάθεια να «πιέσει» το Πεκίνο για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Σημείωσε ότι η κίνηση έρχεται αφού η Κίνα αύξησε σημαντικά την παρουσία της στα αμφισβητούμενα σύνορα από το 2020.

Κινεζικά και ινδικά στρατεύματα συγκρούστηκαν στη βορειοανατολική ινδική πολιτεία Αρουνατσάλ Πραντές στις 9 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη διαμάχη μεταξύ των δύο ασιατικών κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Η συμπλοκή, η οποία δεν περιελάμβανε χρήση όπλων, δεν κράτησε πολύ, καθώς και οι δύο πλευρές χωρίστηκαν γρήγορα, με λίγους μόνο στρατιώτες να τραυματίζονται ελαφρά.

Μετά το περιστατικό, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι αδιάφορη» για την απειλή από την Κίνα και ζήτησε να συζητηθεί αμέσως η κατάσταση στα σύνορα.

Ο Τζαϊσανκάρ απάντησε δηλώνοντας ότι «Αν ήμασταν αδιάφοροι για την Κίνα, ποιος έστειλε τον ινδικό στρατό στα σύνορα; Αν ήμασταν αδιάφοροι για την Κίνα, τότε γιατί πιέζουμε σήμερα την Κίνα να αποκλιμακώσει και να απεμπλακεί; Γιατί λέμε δημόσια ότι η σχέση μας δεν είναι φυσιολογική;»

Το ινδικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η συμπλοκή προκλήθηκε από κινεζικά στρατεύματα που είχαν προσπαθήσει να περάσουν τα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι προσπαθεί να αλλάξει «μονομερώς» το status quo στην περιοχή.

Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, κάλεσε το Νέο Δελχί να «ελέγξει και να περιορίσει αυστηρά» τα στρατεύματά του στην πρώτη γραμμή και προσφέρθηκε να συνεργαστεί για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στα σύνορα.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν είχε επιμείνει ότι η συνοριακή περιοχή Κίνας-Ινδίας είναι «γενικά σταθερή» και ότι και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διατηρούν διάλογο για ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα.

Τα σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα σύνορα των Ιμαλαΐων αποτελούν εδώ και καιρό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο ασιατικών κρατών. Το 1962, η Κίνα και η Ινδία πολέμησαν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας για τον έλεγχο της περιοχής, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί στο σύνολό της και θεωρεί μέρος του Θιβέτ. Οι μάχες σώμα με σώμα ξέσπασαν κατά μήκος της γραμμής το 2020, αφού η Κίνα αντιτάχθηκε στην κατασκευή ενός δρόμου από την Ινδία στο διεκδικούμενο έδαφός της. Η Ινδία είπε ότι έχασε περίπου 20 στρατιώτες, ενώ η Κίνα ισχυρίστηκε ότι έχασε τέσσερις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα