ΑΘΗΝΑ
01:34
|
02.05.2024
Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα για απόπειρα καταπάτησης συνόρων, η οποία αναχαιτίστηκε από τις γροθιές των Ινδών στρατιωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να «αλλάξει μονομερώς το status quo» στα αμφισβητούμενα σύνορά της στα Ιμαλάια μετά τις συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα στον τομέα Ταουάνγκ της βορειοανατολικής πολιτείας Αρουνατσάλ Πραντές της Ινδίας.

«Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το status quo καταπατώντας τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, στην περιοχή Γιανγκτσέ του τομέα Ταουάνγκ», δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ράτζνατ Σινγκ.

«Ο στρατός μας αντιμετώπισε αυτή την προσπάθεια της Κίνας με αποφασιστικότητα. Ακολούθησε συμπλοκή. Ο ινδικός στρατός απέτρεψε γενναία τον ΛΑΣ από το να εισβάλει στην επικράτειά μας και τους ανάγκασε να αποσυρθούν πίσω στις θέσεις τους. Κάποιοι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν στη συμπλοκή», είπε.

Η σύγκρουση του κινεζικού και του ινδικού στρατού είχε την ιδιαιτερότητα ότι έγινε χωρίς όπλα, αφού τόσο οι Κινέζοι, όσο και οι Ινδοί στρατιώτες, συγκρούστηκαν χρησιμοποιώντας τις γροθιές τους ή, το πολύ, στειλιάρια και πέτρες, μένοντας πιστοί στο πρωτόκολλο αποφυγής χρήσης πυροβόλων όπλων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

Η Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου είναι τα ντε φάκτο σύνορα που χωρίζουν τα κινεζικής και ινδικής κατοχής εδάφη από το Λαντάκ στα δυτικά μέχρι το ανατολικό κρατίδιο Αρουνάτσαλ Πραντές της Ινδίας, το οποίο η Κίνα διεκδικεί στο σύνολό του. Η Ινδία και η Κίνα πολέμησαν για τη συνοριακή γραμμή το 1962.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουεμπίν, δήλωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας είναι «γενικά σταθερή».

«Από όσο καταλαβαίνουμε, η κατάσταση στα σύνορα Κίνας-Ινδίας είναι γενικά σταθερή», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές «διατήρησαν ανεμπόδιστο διάλογο για το ζήτημα των συνόρων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων».

INTERACTIVE-India-China maps_India china borders

Η σύγκρουση της περασμένης εβδομάδας ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο χωρών μετά τις θανατηφόρες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2020, όταν ινδικά και κινεζικά στρατεύματα συμμετείχαν σε μάχες σώμα με σώμα στην κοιλάδα του ποταμού Γκαλβάν του Λαντάχ.

Η τότε σύγκρουση οδήγησε στο θάνατο 20 Ινδών και τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών, με τις δύο χώρες να σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που υποστηρίζονται από πυροβολικό, τανκς και μαχητικά αεροσκάφη κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου.

Μετά από επάλληλες συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών διοικητών, μέρος των ινδικών και κινεζικών δυνάμεων έχουν αποσυρθεί από το σημείο μετά τη σύγκρουση του 2020.

Ο Ραχούλ Μπέντι, αμυντικός αναλυτής με έδρα το Νέο Δελχί, είπε στο Al Jazeera ότι η τελευταία σύγκρουση στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου είναι «σοβαρή και ανησυχητική».

«Είναι σοβαρό με την έννοια ότι αυτές οι συγκρούσεις αναμένεται να οξυνθούν. Οι συγκρούσεις δεν πρόκειται να εκλείψουν. Η σύγκρουση στην κοιλάδα του Γκαλβάν συνέβη τον Ιούνιο του 2020. Αυτό συνέβη και τώρα και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν διάφορες άλλες συγκρούσεις», δήλωσε.

Ο Μπέντι είπε ότι η Ινδία δεν έχει διπλωματική, πολιτική, οικονομική ή στρατιωτική επιρροή έναντι των Κινέζων.

«Υπήρξαν 16 γύροι συνομιλιών μεταξύ των διοικητών των δύο στρατών. Οι Κινέζοι αποφάσισαν τους όρους τους. Αυτό βασίζεται εξ ολοκλήρου στην Κίνα – η ατζέντα, οι αφηγήσεις και οι ιστορίες. Η Ινδία δεν είχε ιδιαίτερο λόγο σε αυτό. Έτσι, οι Κινέζοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν σε χρόνο και τόπο της επιλογής τους».

Η ένταση μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά τα στρατεύματα και στις δύο πλευρές έχουν τηρήσει τα πρωτόκολλα αποφυγής της χρύσης πυροβόλων όπλων κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου.

Η τελευταία συμπλοκή έρχεται λίγο μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών του περασμένου μήνα στη βόρεια ινδική πολιτεία Ουταραχάντ, που συνορεύει με την Κίνα.

Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση του Ιουνίου 2020, η Ινδία κινείτο στρατηγικά πιο κοντά στη Δύση, εμβαθύνοντας τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μέσω της συμμαχίας Quad.

Στον απόηχο της σύγκρουσης του 2020, η Ινδία απαγόρευσε εκατοντάδες εφαρμογές για κινητές συσκευές κινεζικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok, ενώ και οι κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστριών κινητών τηλεφώνων Xiaomi και Huawei, δέχθηκαν επιδρομές από τις ινδικές φορολογικές αρχές.

Ωστόσο, το διμερές εμπόριο εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με την Ινδία να εισάγει από την Κίνα πολύ περισσότερα από όσα εξάγει εκεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα