ΑΘΗΝΑ
10:03
|
05.05.2024
Η σύνοδος δεκάδων αξιωματούχων στην Ιορδανία είχε επίκεντρο τις προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του Ιράκ ώστε να ενισχυθούν οι ευρύτερες προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσαν απόψε κατά την ολοκλήρωση της περιφερειακής συνόδου αραβικών χωρών, της ΕΕ και του Ιράν σε παράκτια περιοχή της Ιορδανίας στη Νεκρά Θάλασσα.

Η περιφερειακή συνδιάσκεψη που είναι γνωστή ως «Βαγδάτη ΙΙ» είχε επίκεντρο την δύσκολη κατάσταση στο Ιράκ που συγκρότησε κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τις περσινές εκλογές αλλά έδωσε αφορμή για ευρύτερες περιφερειακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις μεταξύ αραβικών χωρών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, του Ιράν  και της Τουρκίας.

Στη σύνοδο προέδρευσαν ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Συμμετείχαν αξιωματούχοι από το Ιράκ, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Ιράν, την Τουρκία και την ΕΕ.

Επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους «στην εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία, ασφάλεια και σταθερότητα του Ιράκ», επισημαίνοντας την ανάγκη σταθεροποίησης της πολιτικής διαδικασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και των προσπαθειών ανοικοδόμησης μετά την καταστροφική εισβολή των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2003 με υποτιθέμενο πρόσχημα τα ανύπαρκτα «όπλα μαζικής καταστροφής» από την τότε κυβέρνηση του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσείν.

Η πρώτη συνδιάσκεψη της Βαγδάτης (γνωστής ως «Baghdad Conference for Cooperation and Partnership») πραγματοποιήθηκε πέρσι στη Βαγδάτη πάλι με συμπροεδρεύοντα το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη σύνοδο σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν διαβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να βελτιώσει  τις σχέσεις με γειτονικές χώρες επισημαίνοντας πως η πολιτική του Ιράν είναι «η αποτροπή του πολέμου και η συνεργασία για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας». Διαβεβαίωσε πως το Ιράν «είναι έτοιμο να αναπτύξει σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γκάιτ κάλεσε την νέα ιρακινή κυβέρνηση να μείνει έξω από περιφερειακές κόντρες τονίζοντας πως το Ιράκ «δε θα πρέπει να γίνει αρένα σύγκρουσης ή διευθέτησης» περιφερειακών διαφορών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα