ΑΘΗΝΑ
18:36
|
20.04.2024
H συνάντηση των Προέδρων Μπάιντεν και Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον έγινε στο φόντο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον  Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον έφθασε λίγο μετά τις εννιά το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Προσερχόμενος στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι ευχαρίστησε θερμά τον Μπάιντεν και το αμερικανικό κογκρέσο αλλά και τον «απλό λαό» της Αμερικής για την υποστήριξή τους προς τη χώρα του.

«Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον απόψε για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον Πρόεδρο και το κογκρέσο για την βοήθειά τους που τόσο πολύ χρειαζόμαστε και την συνέχιση της συνεργασίας ώστε να επισπεύσουμε τη νίκη» είπε ο Ζελένσκι εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα καταφέρει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των αμυντικών δυνατοτήτων και υποδομών της χώρας του έναντι του ρωσικού στρατού.

Μετάλλιο Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Στη διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο ο Ουκρανός Πρόεδρος πρόσφερε ένα στρατιωτικό μετάλλιο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην πατρίδα του.

Όπως αφηγήθηκε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, το συγκεκριμένο μετάλλιο του το έδωσε την προηγούμενη ημέρα ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφοντάς τον ως «πραγματικό ήρωα». Σημείωσε μάλιστα ότι χειριζόταν ένα από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Ενόψει του ιστορικού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατιώτης είπε στον Ζελένσκι «Δώσε αυτό στον πρόεδρο», όπως είπε στον Μπάιντεν ο ουκρανός πρόεδρος, δίνοντάς του το μετάλλιο σε μια θήκη με επένδυση από βελούδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον Ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν. «Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

O Ουκρανός Πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Καπιτώλιο για να εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό κογκρέσο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που έλαβε στις 20 Δεκεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμπάς: Οι Παλαιστίνιοι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο της Δανίας λόγω απειλής για βόμβα

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποσύρουν στρατεύματα από τον Νίγηρα

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα