ΑΘΗΝΑ
14:00
|
19.04.2024
«Ο κίνδυνος διακοπών είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Καρλ-Όσκαρ Μπολίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προειδοποίησε σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω διακοπών λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, χαμηλών θερμοκρασιών και έλλειψης ενέργειας στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου της.

Η χώρα, το όνομα τη οποίας υπήρξε μέχρι πρότινος συνώνυμο ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου και η οποία βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στο ΝΑΤΟ, καλείται να προετοιμαστεί για μια κατάσταση στην οποία «δεν έχει βρεθεί ποτέ», σύμφωνα με την κυβέρνησή της.

«Ο κίνδυνος διακοπών είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Καρλ-Όσκαρ Μπολίν, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Σουηδία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτήν την κατάσταση», είπε.

Οι τιμές ενέργειας στην Σκανδιναβία αυξήθηκαν φέτος εν μέσω φόβων ότι οι περικοπές στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ελλείψεις. Η σουηδική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα προέτρεψε τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης οφείλουν να περιλαμβάνουν την πιθανότητα σύντομων αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπών, διευκρίνισε ο υπουργός.

«Αυτοί που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να μπορούν να το κάνουν σε μια κρίση όπως μια διακοπή ρεύματος», είπε ο Μπολίν.

Συνιστάται στους Σουηδούς να έχουν ραδιόφωνο με μπαταρία, φακούς, εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα που προετοιμάζονται εύκολα.

Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ηλεκτροδότησης, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μείνει η οικογένεια για να διατηρείται η θερμότητα για μεγαλύτερη διάρκεια, συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι, παρά όχι. Αυτό δεν είναι μια απόπειρα κινδυνολογίας», τόνισε ο Μπολίν.

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall στις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την επανεκκίνηση του πυρηνικού της αντιδραστήρα Ringhals 4 για τις 23 Φεβρουαρίου.

Η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα