ΑΘΗΝΑ
02:06
|
27.07.2024
Με «φόντο» $20 εκατ., σοβαρά επεισόδια οπαδών αμαύρωσαν το επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν κοπάσουν οι έπαινοι και οι θριαμβολογίες για την επιτυχημένη παρουσία της Εθνικής Ανδρών της Αυστραλίας (Socceroos) στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Κατάρ 2022), το αυστραλιανό ποδόσφαιρο βυθίστηκε από το περασμένο Σάββατο στο σκοτάδι, μετά τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί στο παραδοσιακό ντέρμπι της Μελβούρνης μεταξύ των ομάδων Melbourne City και Melbourne Victory.

Όσα έγιναν χαρακτηρίστηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους του αυστραλιανού ποδοσφαίρου ως «μαύρη μέρα για το άθλημα» και ως «σοκαριστικά, ντροπιαστικά και αηδιαστικά γεγονότα», που αξίζουν τη μέγιστη δυνατή τιμωρία εις βάρος όσων τα προξένησαν.

Οι εισβολείς οπαδοί «επιτίθενται» σε ένα από τα τέρματα του γηπέδου AAMI Park της Μελβούρνης το περασμένο Σάββατο 

Ο Πολ Γουέιντ, πρώην αρχηγός της Εθνικής Αυστραλίας, μιλώντας εξοργισμένος στην τηλεόραση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ζήτησε όχι μόνο την ισόβια αποβολή των πρωταγωνιστών των επεισοδίων από τα γήπεδα, αλλά και τη φυλάκισή τους.

Τα γεγονότα προκάλεσαν πραγματικό σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αυστραλίας, καθώς η σημαντική αυτή αναμέτρηση της επαγγελματικής κατηγορίας μεταδιδόταν απευθείας από το Κανάλι «10» της χώρας και οι ντροπιαστικές εικόνες έκαναν γρήγορα το γύρο του κόσμου, από έναν αγώνα όπου είχε προγραμματισθεί να αποθεωθούν τρία από τα μέλη της Εθνικής ομάδας, που είχαν μόλις επιστρέψει από τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ και αγωνίζονταν ξανά με τους συλλόγους τους το βράδυ του Σαββάτου.

Επεισόδια με φόντο… 20 εκατομμύρια δολάρια

Σχεδόν στα μισά του πρώτου ημιχρόνου -και ενώ η Melbourne City προηγείτο 1-0 από το 11ο λεπτό- πάνω από 150 οπαδοί της Victory εισέβαλαν μαζικά στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησαν τον αντίπαλο τερματοφύλακα, τον διαιτητή και δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας, προκαλώντας χάος και διακοπή του αγώνα, καθώς και ζημίες περίπου 120.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 70.000 ευρώ) στο γήπεδο. Είχε προηγηθεί η ρίψη δεκάδων φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο, την ώρα που οι οργανωμένοι σύνδεσμοι οπαδών και των δύο ομάδων είχαν συμφωνήσει προκαταβολικά την κοινή αποχώρησή τους από το γήπεδο στο 20ό λεπτό του αγώνα ως αντίδραση σε πρόσφατη απόφαση της «Λίγκας Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων Αυστραλίας».

Μπορεί η «σπίθα» των επεισοδίων να άναψε λόγω της απερίσκεπτης κίνησης ενός παίκτη (του τερματοφύλακα που τραυματίσθηκε τελικά) να πετάξει πίσω στην εξέδρα τη φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε προς τη μεγάλη περιοχή του λίγο νωρίτερα, όμως το «προσάναμμα» για όσα άσχημα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο ΑΑΜΙ Park της Μελβούρνης είχε μπει στις 12 Δεκεμβρίου, με μια άπληστη κίνηση (αξίας $20 εκατομμυρίων!) της ίδιας της διοργανώτριας των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, που εξόργισε τους οπαδούς όλων των ομάδων ανεξαιρέτως και τους κάνει να νιώθουν «προδομένοι» και «υποτιμημένοι», όπως υποστηρίζουν!

Στιγμιότυπο με οπαδούς που αποδοκιμάζουν με πλακάτ πρόσφατη απόφαση της «Λίγκας επαγγελματικών πρωταθλημάτων Αυστραλίας»

Συγκεκριμένα, η «Λίγκα» των πρωταθλημάτων Ανδρών και Γυναικών (APL/Australian Professional Leagues) ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας (στο πλαίσιο του τουριστικού προγράμματος «Προορισμός Ν.Ν.Ο.»/‘DestinationNewSouthWales’), ώστε για τα επόμενα τρία χρόνια οι μεγάλοι τελικοί όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου να φιλοξενούνται σε γήπεδα της Πολιτείας αυτής (και ειδικότερα στο Σίδνεϊ, όπου βρίσκονται και τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γήπεδα της Νέας Νότιας Ουαλίας). Με αυτή τη συμφωνία, όμως, ανατρέπεται ό,τι ισχύει σε όλη την προϊστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, βάσει της οποίας ο μεγάλος τελικός φιλοξενείται στην πόλη που η ομάδα της τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στα προηγούμενα χρόνια, λοιπόν, οι τελικοί που αναδείκνυαν τους Πρωταθλητές Ανδρών και Γυναικών  Αυστραλίας στο ποδόσφαιρο είχαν διεξαχθεί σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας (Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Περθ, Μπρίσμπαν). Τώρα ξαφνικά η δυνατότητα αυτή εκχωρήθηκε αντί 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 12 εκατ. ευρώ) αποκλειστικά στο Σίδνεϊ για την επόμενη τριετία!

Οι αντιδράσεις των οπαδών σε όλη την Αυστραλία (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Νέας Νότιας Ουαλίας, που θεωρητικά ευνοούνται από τη συμφωνία) ήταν άμεσες και εκδηλώθηκαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στους πρώτους αγώνες που διεξήχθησαν για την τρέχουσα αγωνιστική του πρωταθλήματος -κατά σύμπτωση δε και οι δύο στη Νέα Νότια Ουαλία (στις πόλεις Νιούκασλ/Παρασκευή και Γκόσφορντ/νωρίς το Σάββατο). Οι οργανωμένοι σύνδεσμοι των οπαδών συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας για τη συμφωνία μεταξύ APLκαι κυβέρνησης Ν.Ν.Ο., να αποχωρούν συντεταγμένα από τα γήπεδα ακριβώς στο 20ό λεπτό των αγώνων (το 20ό λεπτό επιλέχθηκε για να επισημαίνει συμβολικά τα $20 εκατ. της «συμφωνίας αποκλειστικότητας για τη διεξαγωγή των τελικών αγώνων»).

Και ενώ η οργανωμένη αντίδραση των οπαδών εκδηλώθηκε ηχηρά (με οργανωμένη αποχώρηση στο 20ό λεπτό, πανό αποδοκιμασίας της «Λίγκας» και της συμφωνίας των $20 εκατ. κ.α.) αλλά ήρεμα αρχικά, ήλθε ο «εκτροχιασμός» το βράδυ του Σαββάτου με τα σοβαρά επεισόδια στη Μελβούρνη, που βύθισαν στο σκοτάδι το αυστραλιανό ποδόσφαιρο. Πάνω που η «στρογγυλή θεά» κέρδιζε τελευταία κάποιο πολύτιμο έδαφος έναντι των μεγαλύτερων «ανταγωνιστών» της: της «μπάλας-πεπόνι» του ράγκμπι στις διάφορες μορφές του στην Αυστραλία/Australian Rules, Rugby League κ.ά. και του κρίκετ, που συγκεντρώνουν τα μεγάλα πλήθη των φιλάθλων της χώρας.

Το χρονικό των επεισοδίων

Ο αγώνας «μύριζε μπαρούτι» ήδη πριν ξεκινήσει. Οι οπαδοί και των δυο ομάδων εκδήλωναν ήδη με πανό, πλακάτ, υβριστικά αυτοσχέδια τραγούδια και αποδοκιμασίες την αντίδρασή τους προς την αυστραλιανή «Λίγκα» ποδοσφαίρου, κατηγορώντας την ότι «ξεπούλησε τους οπαδούς για μερικά εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» και διατρανώνοντας ότι «το ποδόσφαιρο είναι οι οπαδοί του». Δεν άργησαν να πέσουν οι πρώτες φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα στις κερκίδες και μετά το 11ο λεπτό, όταν προηγήθηκε η Melbourne City, η κατάσταση εκτραχύνθηκε με δεκάδες φωτοβολίδες να κατευθύνονται προς τον αγωνιστικό χώρο πρώτα από τους οπαδούς της City και αμέσως μετά από τους οπαδούς της Victory.

Όταν φωτοβολίδες έπεσαν πρώτα στην πλάτη ενός ανυποψίαστου εικονολήπτη του καναλιού «10» (που απομακρύνθηκε έντρομος και ελαφρά τραυματισμένος) και στη συνέχεια μέσα στην περιοχή της Melbourne City, ο τερματοφύλακάς της Τομ Γλόβερ «επέστρεψε» στην κερκίδα των οπαδών της Victory, πίσω από την εστία του, δύο απ’ αυτές σε μια ανόητη κίνηση. Ακολούθησε η μαζική εισβολή περίπου 150-200 οπαδών της ίδιας ομάδας, που στοχοποίησαν και περικύκλωσαν τον τερματοφύλακα, καθώς και τον διαιτητή Άλεξ Κινγκ, αλλά και τους άνδρες ασφαλείας που κινήθηκαν να τους προστατέψουν.

Ο τερματοφύλακας της Melbourne City Τομ Γκλόβερ ματωμένος μετά την επίθεση που δέχθηκε από οπαδό

Ένας από τους οπαδούς της Victory -που ταυτοποιήθηκε και ήδη του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την Αστυνομία- άρπαξε έναν κουβά γεμάτο άμμο (που προοριζόταν για σβήσιμο φωτοβολίδων) και χτύπησε στο πρόσωπο τον Γκλόβερ που οδηγήθηκε αιμόφυρτος και ζαλισμένος αρχικά στα αποδυτήρια και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα στα σκισμένα του ζυγωματικά. Ο ίδιος οπαδός, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, χτύπησε με τον βαρύ κουβά στο πρόσωπο και τον διαιτητή του αγώνα -που είχε σπεύσει κοντά στον τραυματισμένο τερματοφύλακα -σκίζοντας το δεξί του φρύδι. Παράλληλα, δύο άνδρες ασφαλείας του γηπέδου τραυματίστηκαν από επίθεση με μπουκάλια.

Αφού οι παίκτες, οι διαιτητές και οι άλλοι συντελεστές του αγώνα φυγαδεύθηκαν προς τα αποδυτήρια, οι εισβολείς οπαδοί προσπάθησαν να «κατεδαφίσουν» τα τέρματα του γηπέδου σκαρφαλώνοντας επάνω τους και καταστρέφοντας τα δίχτυα, ενώ προξένησαν ζημιές και στον περιβάλλοντα χώρο εντός του γηπέδου, που δεν διαθέτει προστατευτικά (κάγκελα κ.α.) μεταξύ κερκίδων και αγωνιστικού χώρου.  Περίπου 40 λεπτά μετά την έναρξη των επεισοδίων ο διαιτητής ανακοίνωσε την οριστική διακοπή του παιχνιδιού για λόγους ασφαλείας και προστασίας των παικτών και των φιλάθλων.

Μέσω κινηματογραφημένων και φωτογραφικών στιγμιοτύπων η Αστυνομία της Μελβούρνης κατόρθωσε στις αμέσως επόμενες μέρες να εντοπίσει τρεις από τους κύριους δράστες των επεισοδίων (έναν 23χρονο, που τραυμάτισε τον τερματοφύλακα της Melbourne City και τον διαιτητή, έναν 19χρονο κι έναν 18χρονο), ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες άλλων 12 οπαδών που συμμετείχαν στα επεισόδια, επιδιώκοντας την άμεση ταυτοποίησή τους με πληροφορίες από το κοινό. Στους τρεις απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες για σωρεία σοβαρών αδικημάτων, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και παραπέμφθηκαν σε δίκη για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Εκκλήσεις για σοβαρές κυρώσεις και ποινές

Τα επεισόδια στη Μελβούρνη μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην αυστραλιανή επικαιρότητα για όλο το Σαββατοκύριακο, με τα συναισθήματα οργής, θλίψης και απογοήτευσης να κυριαρχούν στις δηλώσεις ποδοσφαιριστών και παραγόντων.

«Το άθλημά μας έγινε κομμάτια! Μια απόλυτη ντροπή συνέβη απόψε. Μετά από ένα τέτοιο φανταστικό Παγκόσμιο Κύπελλο και τόσες δυνατότητες να προοδεύσει το ποδόσφαιρό μας φτάσαμε εδώ. Έγινε ανεπανόρθωτη ζημία. Η πιο μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο στην Αυστραλία» έγραψε στο Twitter ο τερματοφύλακας των Central Coast Mariners, Ντάνι Βούκοβιτς.

Ο ήρωας της Εθνικής Αυστραλίας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο -όπως αποκαλείται από τα αυστραλιανά ΜΜΕ- και αρχηγός της Adelaide United, Κρεγκ Γκουντγουίν «βαθύτατα απογοητευμένος» και καταδίκασε τα επεισόδια ως «ανάρμοστα, ανεξαρτήτως του λόγου της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των οπαδών».

Η παλιά δόξα του αυστραλιανού και βρετανικού ποδοσφαίρου, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Μαρκ Σβάρτσερ έκανε έκκληση για ισόβιο αποκλεισμό από τα γήπεδα των ταραξιών οπαδών: «Βγάλτε έξω από το άθλημά μας αυτούς τους ηλίθιους, δεν είναι οπαδοί και δεν πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο γήπεδο ποτέ! Τι τρέχει μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Συμβαίνει ξανά και ξανά.  Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και μετά 10 βήματα πίσω, και στη συγκεκριμένη περίπτωση 100 βήματα πίσω… Μια μειονότητα ηλιθίων προκαλεί ανείπωτη ζημία στο άθλημά μας πάρα πολύ συχνά… Κατονομάστε, ντροπιάστε, καταδιώξτε και αποκλείστε για πάντα όσους εμπλέκονται!»

Η Αυστραλία φιλοξενεί (μαζί με τη Νέα Ζηλανδία) τον Ιούλιο του 2023 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών και ένα από τα «αστέρια» της διεθνούς ποδοσφαιρικής σκηνής -αρχηγός και πρώτη σκόρερ  των «Matildas»/της Εθνικής Γυναικών Αυστραλίας και της πρωταθλήτριας Αγγλίας Τσέλσι- η Σαμ Κερ δήλωσε όταν πληροφορήθηκε τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου: «Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας».

Στον πιθανό αντίκτυπο των επεισοδίων της Μελβούρνης στη μεγάλη αυτή διοργάνωση στάθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αυστραλίας Τζέιμς Τζόνσον, που δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τυχόν αρνητική επίδρασή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, αφού χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «περίπτωση κάποιων ατόμων -δεν τους αναφέρω καν ως οπαδούς του ποδοσφαίρου- που επιτέθηκαν σε έναν παίκτη και έναν παράγοντα (σ.σ. τον διαιτητή) του αγώνα». «Το ποδόσφαιρο είναι πολύ ασφαλές (εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών) και θα συνεχίσει την ανάπτυξή του στην Αυστραλία» τόνισε.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Αυστραλίας προανήγγειλε, με ανακοίνωσή της, την σκληρή τιμωρία της ομάδας MelbourneVictory, οι οπαδοί της οποίας έκαναν τη μαζική εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, μόλις ολοκληρωθεί το συντομότερο η ενδελεχής έρευνα για τα επεισόδια. Η Victory απειλείται με βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας και πιθανότατα με διεξαγωγή αγώνων της χωρίς την παρουσία οπαδών της (κεκλεισμένων των θυρών).

Η Εθνική Ανδρών της Αυστραλίας, γνωστή κι ως Socceroos στο Κατάρ

Ψηλά στην κατάταξη της FIFA η Αυστραλία

Η απογοήτευση και η αγανάκτηση για τα επεισόδια του Σαββάτου, που στιγμάτισαν το αυστραλιανό ποδόσφαιρο, επισκίασε το κλίμα ευφορίας από την πρόσφατη επιτυχημένη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. (Η Αυστραλία έκανε την καλύτερη εμφάνισή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού κατάφερε να περάσει  στους «16» και αποκλείστηκε απ’ τα προημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή με μόλις ένα γκολ διαφορά.)

Μόλις σήμερα (Τρίτη 20/12) διέρρευσε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ότι βάσει των επιδόσεών της στο φετινό Μουντιάλ (με 2 νίκες – 2 ήττες/έχασε μόνο από τις δύο φετινές φιναλίστ που βρέθηκαν στον «δρόμο» της: Αργεντινή/με 2-1 και Γαλλία/με 4-1!), η Αυστραλία κατατάχθηκε 11η στο σύνολο των 32 ομάδων που συμμετείχαν. (Πάνω από τις παλαιότερες παγκόσμιες πρωταθλήτριες Ισπανία/13η, Γερμανία/17η και Ουρουγουάη/20ή στην τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022!) Παράλληλα, οι Socceroos βελτίωσαν θεαματικά τη θέση τους και στη γενική παγκόσμια κατάταξη: με άλμα 11 θέσεων ανέβηκαν στην 27η θέση (από την 38η).  Η επίσημη κατάταξη της FIFAγια το 2022 θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 22/12.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Λαμπρή γιορτή η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα