ΑΘΗΝΑ
23:52
|
27.04.2024
Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πρώτο θέμα στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας – «Τρίτωσε» το κακό! «Καταγγέλλεται για διπλή ζωή».
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της Νότιας Αυστραλίας “The Advertiser” για τις «δραστηριότητες» του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Χριστόδουλου Βασιλάρη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ και κατακραυγή στις τάξεις της αυστραλιανής ομογένειας (και όχι μόνο)  προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου ύστερα από εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μεγάλης ημερήσιας εφημερίδας της Νότιας Αυστραλίας «The Advertiser», που κατάγγειλε για «κρυφή διπλή ζωή» και είσπραξη μεγάλων ποσών από ηλικιωμένους ενορίτες του έναν Αρχιμανδρίτη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας! Έναν κληρικό που δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί σκάνδαλο με τις πράξεις του, αφ’ ότου εδώ και περίπου 12 χρόνια πρωτοπάτησε σε αυστραλιανό έδαφος…

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο – Ιωάννη Βασιλάρη, γνωστό στην Αυστραλία και ως Fr John Christodoulos, που οι έως πρόσφατα ενορίτες του στη Νότια Αυστραλία και (εδώ και δύο εβδομάδες, μετά τη μετάθεση-προαγωγή του) οι νέοι ενορίτες του στον Άγιο Νεκτάριο του προαστίου Fawkner της Μελβούρνης έχουν χάσει κυριολεκτικά τον λογαριασμό από τις πάμπολλες παλινωδίες και μετακινήσεις του μεταξύ της επίσημης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας (Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου), της Εκκλησίας των Παλαιοημερολογιτών (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί) και σχισματικών «Εκκλησιών» της Αυστραλίας!

Ο εν λόγω κληρικός «μετράει» από το 2011 δύο καθαιρέσεις (από το Οικουμενικό Πατριαρχείο/Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και από τους Γ.Ο.Χ.) και μία αποκατάστασή του στην ιεροσύνη (πάλι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά τα όσα «έσερνε» προφορικώς και εγγράφως εις βάρος του Φαναρίου ο ίδιος από το 2011 έως και το 2019) ύστερα από ένθερμη εισήγηση και συνηγορία υπέρ του από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο (Γρινιεζάκη). Μάλιστα, ο ενθουσιώδης συνήγορός του κ. Μακάριος, ως Αρχιεπίσκοπος, αναγνώρισε τα προσόντα και την προσφορά του εν λόγω κληρικού στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας σε τέτοιο βαθμό, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια (!), που με εισήγησή του απονεμήθηκε στον κ. Χριστόδουλο προ μηνών το οφίκιο του «Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου» -επιβράβευση που συνήθως απονέμεται σε διακεκριμένους κληρικούς ύστερα από αφοσιωμένη θητεία και αδιαμφισβήτητη προσφορά δεκαετιών στην Εκκλησία και στο ποίμνιό της!..

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που προκαλεί σκανδαλισμό (πιστών και μη, εντός και εκτός της ομογένειάς μας) με τις -κάθε άλλο παρά συνάδουσες με την χριστιανική διδασκαλία και ηθική- πράξεις του τα τελευταία χρόνια, όπως θα παραθέσουμε τεκμηριωμένα παρακάτω.

Οι αποκαλύψεις της Advertiser

Το περασμένο Σάββατο η Advertiser (ο μεγαλύτερος οργανισμός ΜΜΕ στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, που η έκδοσή της ανατρέχει στα 1858 και εδώ κι επτά δεκαετίες ανήκει στην οικογένεια Μέρντοχ) φιλοξένησε ως κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της τις «δραστηριότητες» του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Βασιλάρη (Fr John Christodoulos), με φωτογραφία του κρατώντας το Άγιο Δισκοπότηρο και τίτλο «CASH, SEX & frock and roll – ΜΕΤΡΗΤΑ, ΣΕΞ και ράσο μετά μουσικής»! Μέρος του τίτλου, δηλαδή, ήταν λογοπαίγνιο με το γνωστό μουσικό κύμα «rock and roll» και την αγγλική λέξη «frock (ράσο)».

Το αποκαλυπτικό δισέλιδο της εφημερίδας της Νότιας Αυστραλίας The Advertiser, με τις «καυτές συνομιλίες» του π. Χριστόδουλου στην εφαρμογή Grindr για gay άνδρες (και πολλά άλλα…). Ο κεντρικός τίτλος «κραυγάζει»: “Θεός φυλάξοι!”

Στον υπέρτιτλο και στον υπότιτλο του πρώτου θέματός της η αυστραλιανή εφημερίδα σημείωνε:

«Έρευνα για εκκλησιαστικές δωρεές και διπλή ζωή» (υπέρτιτλος) και «Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συγκλονιστεί από αποκαλύψεις ότι ένας ανώτερος κληρικός που απέκτησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από δωρεές ευλαβών ενοριτών ζει διπλή ζωή, συναντώντας άνδρες μέσω της εφαρμογής για ομοφυλόφιλους Grindr» (υπότιτλος).

Η εφημερίδα παρέπεμπε σε εσωτερικό δισέλιδό της (σελ. 4-5) για περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, όπου παρέθετε και φωτογραφίες από «καυτούς» διαλόγους του εν λόγω Αρχιμανδρίτη με αγνώστους του άνδρες μέσα στη συγκεκριμένη εφαρμογή γνωριμιών. Ο συγκεκριμένος κληρικός, που φέρεται να είχε δικό του προφίλ με φωτογραφία του στο Grindr,  φαίνεται πως ένιωθε τόσο «άνετα» στο περιβάλλον αυτό που δεν είχε πρόβλημα καν να δίνει τη διεύθυνση κατοικίας του σε συνομιλητές του για «κατ’ οίκον επισκέψεις» τους και να τους πληροφορεί ανοιχτά πως σε ορισμένη ημέρα (Τρίτη 30/5) θα μετακόμιζε οριστικά από την Αδελαΐδα για να εγκατασταθεί στη Μελβούρνη «για δουλειά» (γράφοντας και το όνομα του προαστίου Fawkner, στην Ενορία του οποίου είχε  πράγματι μετατεθεί εκείνες τις ημέρες)! Όμως, για να παραπλανήσει, απάντησε σε σχετική ερώτηση αγνώστου ότι είναι… Ιταλός, ενώ χαρακτήριζε έναν 35χρονο συνομιλητή του «καυτό»! Στις συνομιλίες του δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ωμά σεξουαλικές εκφράσεις σχετικά με το σώμα του και τις επαφές του.

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα οθόνης από τη σκανδαλώδη επικοινωνία (σεξουαλικού κ.α. περιεχομένου) του π. Χριστόδουλου με άγνωστούς του άνδρες στην εφαρμογή Grindr για ομοφυλόφιλους. Στην οθόνη διακρίνεται ολοκάθαρα ο ίδιος στη διάρκεια της συνομιλίας

Επίσης, η Advertiser ανέφερε πως έχει στην κατοχή της βίντεο (από «ανεξάρτητο ερευνητή») που δείχνει νυχτερινές επισκέψεις πολλών ανδρών στο σπίτι του καταγγελλόμενου κληρικού, ενώ διαθέτει επιπλέον και τουλάχιστον μία μαρτυρία άνδρα που έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον αρχιμανδρίτη στο σπίτι του.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται και σε σωρεία σημαντικών χρηματικών δωρεών προς τον Αρχιμανδρίτη John Christodoulos από ευλαβείς ηλικιωμένους ενορίτες του, κατά περίπτωση ακόμα και για ποσά άνω των 500.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 350.000 ευρώ), που φυσικά είναι άγνωστο αν τις παρακρατούσε ο ίδιος, αν τις διοχέτευε επίσημα στον «εργοδότη» του (την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, όπου υπηρετούσε από το 2020 και μετά, ύστερα από την ανάκληση της καθαίρεσής του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), αν τις «μοιραζόταν» με άλλους ή αν τις δήλωνε στην εφορία.

Η εφημερίδα, όπως αναγράφει, απευθύνθηκε την περασμένη Πέμπτη 8/6 με email στον ίδιο τον π. Χριστόδουλο Βασιλάρη, στον Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Σιλουανό στην Αδελαΐδα και στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο στο Σίδνεϊ (ως προϊστάμενό του και αρχηγό της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα), θέτοντας υπ’ όψιν τους τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή της και επρόκειτο να δημοσιεύσει, αλλά ούτε ο καταγγελλόμενος κληρικός ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απάντησαν ποτέ. Στην Advertiser έφτασε μόνο μία απάντηση από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ότι «έχουν άγνοια για όσα τους πληροφορούσε η εφημερίδα και θα κάνουν τη δική τους εσωτερική έρευνα σχετικά, διατηρώντας όμως τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των διαδικασιών και μην ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της όποιας έρευνάς τους για τον εν λόγω κληρικό».

Τις μέρες αυτές (8 -15/6/2023) καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση του «υπό έρευνα» Αρχιμανδρίτη δεν δημοσιεύθηκε εκ μέρους της (συνήθως λαλίστατης) Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που είχε εκδώσει πρόσφατα μέχρι και Ανακοίνωση για την επίσκεψη του εξ Ελλάδος τραγουδιστή Νίκου Οικονομόπουλου στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο! Μόνο κάποιες «πηγές», οι οποίες δεν κατονομάζονται από την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» Μελβούρνης που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ μετά το πρωτοσέλιδο της Advertiser, αναφέρουν ότι ο εν λόγω κληρικός έχει τεθεί σε προσωρινή αργία, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεσή του. Η ίδια ομογενειακή εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι παρ’ ότι ο π. Χριστόδουλος Βασιλάρης μετά την πρώτη επίσημη παρουσία του στη νέα του Ενορία (Άγιος Νεκτάριος Fawkner, Μελβούρνης) στον Εσπερινό της περασμένης Παρασκευής 9/6/2023 -παραμονή του εκρηκτικού δημοσιεύματος εις βάρος του- έχει «εξαφανιστεί» και δεν παρουσιάστηκε την Κυριακή (11/6) για να λειτουργήσει στον ναό όπου μόλις μετατέθηκε, «κύκλοι» του διοχετεύουν την πληροφορία ότι το προφίλ του στην εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους άνδρες Grindr είναι πλαστό και δημιουργήθηκε με «κλοπή ταυτότητας» για να τον ενοχοποιήσει.

Όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Advertiser, λίγες ώρες μετά την αποστολή των emailτης με «καυτές» ερωτήσεις προς τον Αρχιμανδρίτη, τον Επίσκοπο Σιλουανό και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, διαγράφηκαν (προφανώς από τον ίδιο τον καταγγελλόμενο) αρχικά η φωτογραφία του και λίγο αργότερα ολόκληρο το προφίλ του στο Grindr, καθώς και το δημόσιο προφίλ του στο Facebook (όπου συχνά πυκνά ο κληρικός  δημοσιοποιούσε φωτογραφίες του και άλλες αναρτήσεις -ενδεικτικά κάποια από αυτά στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε).

Ο καταγγελλόμενος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βασιλάρης με τον άνθρωπο που τον «αποκατέστησε» στις τάξεις του Κλήρου (μετά τις δύο καθαιρέσεις του το 2011): τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο
Μία από τις πολλές φωτογραφίες του που φιλοξενούσε στο προφίλ του στο Facebook (πριν το διαγράψει) ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βασιλάρης

«Βίος και πολιτεία» ο Αρχιμανδρίτης!

Ο π. Χριστόδουλος Βασιλάρης (κατά κόσμον ΙωάννηςΒασιλάρης) «μπαινοβγαίνει» στις τάξεις του Ελληνορθόδοξου Κλήρου κατά βούληση ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» από το 2011 (όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ο εν λόγω στην Αυστραλία ως «Επίσκοπος» των Παλαιοημερολογιτών και ήλθε σε σύγκρουση με την επίσημη Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού), ο Ιωάννης Βασιλάρης -με καταγωγή από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας- αρχικά εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωαννίκιος στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, στο Άγιο Όρος, το 1996.

Τον επόμενο χρόνο, όμως, αποφάσισε να επανέλθει στις τάξεις των λαϊκών και αποχώρησε από τον μοναχισμό για να υπηρετήσει τη θητεία του στον στρατό.

Επανεμφανίζεται στις τάξεις της Ελλαδικής Εκκλησίας το 2004, όταν χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίο, με νέο όνομα Ευστράτιος. Ακολούθησε ο διορισμός του ως εφημερίου στη Μαγούλα Ελευσίνας Αττικής.

Η απονομή του οφικίου του «Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου» στον π. Χριστόδουλο Βασιλάρη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, τον περασμένο Νοέμβριο (2022)

Το 2010 μεταπήδησε στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου για περίπου έναν χρόνο, απ’ όπου και πήρε «απολυτήριο» για να προσχωρήσει αμέσως (αρχές 2011) στην Εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών/«Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών»-και συγκεκριμένα στην «Ομάδα Αυξεντίου (Μαρίνη)», από τον οποίο και χειροτονήθηκε με το όνομα Χριστόδουλος ως «Επίσκοπος Τριμυθούντος» -αν και δεν διαθέτει πτυχίο ανώτερου ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Λίγους μήνες αργότερα (Μάρτιος 2011) πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία, ως απεσταλμένος εκπρόσωπος των Γ.Ο.Χ. για να τεθεί ως Επίσκοπος επικεφαλής της «Εκκλησίας» των λεγόμενων «Ανεξάρτητων Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας» (ολιγάριθμων κοινοτήτων στις Πολιτείες της Βικτώριας, Νέας Νότιας Ουαλίας και Νότιας Αυστραλίας που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της επίσημης Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας εδώ και πολλές δεκαετίες –από τα χρόνια του ‘60), με έδρα την Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας –όπου βρίσκεται και η πιο πολυπληθής Κοινότητα των «ανεξάρτητων». Όμως, σε λιγότερο από ένα δίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του στην («ανεξάρτητη») Ελληνική Κοινότητα Αδελαΐδας ο «Επίσκοπος Τριμυθούντος Χριστόδουλος» καθαιρέθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πατρίου Ημερολογίου (και ειδικότερα από την ομάδα παλαιοημερολογιτών του Αυξεντίου Μαρίνη),βάσει απόφασης του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου της (1-2011/21.05.2011) με την οποία «καθαιρείται από το αρχιερατικό του αξίωμα, δια σωρεία εκκλησιαστικών παραπτωμάτων» και επαναφέρεται στην τάξη των μοναχών!

Παράλληλα με την καθαίρεση αυτή, ο νυν «Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου»-και τότε (2011) τυπικά ιερέας της Ελλαδικής Εκκλησίας-Χριστόδουλος -Ευστράτιος-Ιωάννης Βασιλάρης καθαιρέθηκε τον Μάιο του 2011 και από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (αρ. πρωτ. 468/2011) και καταβιβάστηκε στην τάξη των μοναχών, αφού είχε κληθεί προς απολογία στο Πνευματικό Δικαστήριο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τη δράση του στη χώρα ως «Επίσκοπος Τριμυθούντος» των Παλαιοημερολογιτών και αρνήθηκε να παρουσιαστεί. Μάλιστα, στην επίσημη αλληλογραφία του με τον τότε Επίσκοπο Δορυλαίου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Νίκανδρο (η οποία είχε δημοσιευθεί στον ελλαδικό εκκλησιαστικό Τύπο τον Μάρτιο του 2011), όχι μόνο αμφισβητούσε σαφώς τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Απόδημο Ελληνισμό (λόγω της …υιοθέτησης του Νέου Ημερολογίου από το Φανάρι πριν από έναν αιώνα!), αλλά και αποκαλούσε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας «αμαρτωλή θυγατέρα αμαρτωλής μητρός» (όπου «αμαρτωλή μητέρα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο)! «Εφ’ ω και εν Αγίω Πνεύματι αποφαινόμενοι Συνοδικώς ορίζομεν όπως ό διαληφθείς τέως Ιερομόναχος Ευστράτιος Βασιλάρης υπάρχη από του νυν καθηρημένος του  ιερατικού αυτού βαθμού και αξιώματος, εις την τάξιν και αύθις των μοναχών επαναφερόμενος» τονιζόταν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» Μελβούρνης από το 2011 για την διπλή καθαίρεση του τότε «Επισκόπου Τριμυθούντος Χριστοδούλου», και νυν Αρχιμανδρίτη Χριστοδούλου Βασιλάρη

Διωγμένος από την «ανεξάρτητη» Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, που διέκοψε τη συνεργασία της με την Ομάδα Αυξεντίου των Γ.Ο.Χ. και με τον ίδιο τον καθαιρεθέντα «Επίσκοπο Τριμυθούντος» Χριστόδουλο, και ανέστιος εκκλησιαστικά (μετά τη διπλή καθαίρεσή του), ο επαναφερθείς στην τάξη των μοναχών Χριστόδουλος (πρώην ιερέας Ευστράτιος, πρώην μοναχός Ιωαννίκιος και κατά κόσμον Ιωάννης Βασιλάρης) παρέμεινε στην Αυστραλία συμπλέοντας με τον –επίσης καθαιρεθέντα από ετών πρώην ιερέα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (για εκκλησιαστικά και ποινικής φύσης παραπτώματά του)-  Γεώργιο Αθανασιάδη εκ Μελβούρνης και προσπαθώντας να ιδρύσουν από κοινού «νέα Εκκλησία» εκεί χωρίς επιτυχία. Κάποια εποχή οι δυο τους κατάφεραν να συνεργαστούν ως «ιερείς» με την «ανεξάρτητη» και πολέμια της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας μικρή ελληνική κοινότητα του Clayton Μελβούρνης, όπου και τους βρήκε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Λίγες εβδομάδες μετά την ενθρόνισή του (29.06.2019) συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της συγκεκριμένης κοινότητας, καθώς και με τους δύο «σχισματικούς» ιερείς της, και συμφώνησε μαζί τους για την ένταξη της κοινότητας Clayton στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (Ιούλιος 2019). Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Μακαρίου για την «αποκατάσταση» των δύο καθηρημένων αυτών κληρικών εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πράγμα που συνέβη μερικούς μήνες αργότερα όταν ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η υπάκουη Σύνοδός του στο Φανάρι ανακάλεσαν τις καθαιρέσεις Βασιλάρη και Αθανασιάδη, που στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν σε ενορίες της Νότιας Αυστραλίας και της Μελβούρνης, αντίστοιχα. Κατά την πρόσφατη εκδημία του π. Γ. Αθανασιάδη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τέλεσε αυτοπροσώπως την κηδεία του και εκφώνησε εγκωμιαστικό επικήδειο ουσιαστικής «αγιοποίησης» τού -επί σχεδόν 20 χρόνια καθηρημένου- ιερέα και συστηματικού πολέμιου της Αρχιεπισκοπής μέσω «σχισματικών» εκκλησιών τις οποίες ίδρυε ή υπηρετούσε.

Ο τότε «νεοφώτιστος» Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος εν μέσω των δυο από ετών καθηρημένων κληρικών, Γεωργίου Αθανασιάδη (αριστερά) και Χριστόδουλου Βασιλάρη (δεξιά), τους οποίους «αποκατέστησε» σύντομα και ενέταξε στην Αρχιεπισκοπή (Ιούλιος 2019)

Είναι πασίγνωστο στις τάξεις της ομογένειάς μας στην Αδελαΐδα ότι στη διάρκεια της περιόδου της καθαίρεσής του (2011-2019) και έως σήμερα ο (νυν «Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου») π. Χριστόδουλος Βασιλάρης απολάμβανε -και συνεχίζει να απολαμβάνει- τη συνεχή θαλπωρή και γενναιόδωρη οικονομική στήριξη εύπορης ηλικιωμένης ομογενούς της πόλης, της μικρασιατικής καταγωγής και οικονομικής χορηγού δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Φ. Κ., η οποία στη συνέχεια μεταβλήθηκε σε ένθερμη υποστηρίκτρια και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Πάντως, έγκυρες πηγές από τη Νότια Αυστραλία επιμένουν πως οι ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες του κ. Βασιλάρη (και η «διπλή ζωή» του ως κληρικού -έστω και καθηρημένου) ήταν γνωστές με αδιάσειστα τεκμήρια στην επίσημη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας (και στο Πατριαρχείο), τόσο πριν, όσο και επί θητείας του νυν Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε καθόλου την ομαλή επανένταξή του στις τάξεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, σε σημείο να φιλοξενείται το 2021 σε πανηγυρικό κλίμα στη Μητρόπολη Ίμβρου από τον εκεί Μητροπολίτη Κύριλλο (τον οποίο ο Αρχιμανδρίτης αποκαλεί «λατρεμένο του γέροντα» και ανταλλάσσει μαζί του δημόσια-στο προφίλ του π. Χριστοδούλου στο Facebook- φράσεις αμοιβαίας αγάπης κι αφοσίωσης), αλλά και να ποζάρει μαζί του δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε).

Ιούνιος 2021 στην Ίμβρο: ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βασιλάρης στην πρώτη σειρά μαζί με τον Μητροπολίτη Ίμβρου κ. Κύριλλο (στη μέση) και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (αριστερά)

Οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου, όπως δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Advertiser (και αναδημοσιεύθηκαν κι από πολλά αυστραλιανά, ομογενειακά κ.α. ΜΜΕ) σκανδαλίζοντας πιστούς και μη, θα απασχολήσουν προφανώς την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεχώς.  Όμως σίγουρα οι δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων προς τον συγκεκριμένο κληρικό από ηλικιωμένους -και ίσως ευάλωτους– Ελληνοαυστραλούς που τον εμπιστεύονταν μπαίνουν ήδη στο στόχαστρο των αυστραλιανών Αρχών.

Άλλοι δύο κληρικοί «υπό προστασία»

Ο π. Χριστόδουλος Βασιλάρης (John Christodoulos), πάντως, δεν είναι ο μόνος κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που γίνεται «είδηση» την τελευταία διετία για τους «λάθος λόγους».

Άλλοι δύο βρίσκονται είτε ενώπιον της αυστραλιανής Δικαιοσύνης είτε στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για σεξουαλικής φύσης και άλλα αδικήματα εις βάρος ενοριτών τους, όμως η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τηρεί «σιγήν ιχθύος» για όσα τους αφορούν και στην ουσία τους «προστατεύει» με τη σιωπή της.

Σε δίκη για 7 κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων

Συγκεκριμένα, ο λιβανέζικης καταγωγής π. Μάριο Γεώργιος Φαϊτζλούν (Mario Fayjloun) –που υπηρετούσε από το 2018 ως ιερέας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στην Ιερά Μονή/Ενορία Αγίου Διονυσίου Mangrove της Νέας Νότιας Ουαλίας (κοντά στο Σίδνεϊ) θα βρεθεί σύντομα στο εδώλιο του δικαστηρίου του Bankstownτου Σίδνεϊ με επτά κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και επαφή εις βάρος τουλάχιστον δύο ενοριτισσών του (σε κάποιες περιπτώσεις και εντός του ναού όπου ιερουργούσε!), ύστερα από δύο αναβολές της δίκης του κι ενώ βρίσκεται εκτός φυλακής με εγγύηση και με απαγόρευση εξόδου από την Αυστραλία. Ο π. Γεώργιος συνελήφθη στο σπίτι του στην αρχή Σεπτεμβρίου 2021 και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για επτά κατηγορίες συνολικά (για αδικήματα που φέρεται να είχαν διαπραχθεί από τα τέλη του 2019 και το 2020 –επί θητείας του κ. Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας), ύστερα από καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων του στην Αστυνομία.

Οι οικογένειες είχαν καταγγείλει εγκαίρως την παράνομη και αντιχριστιανική συμπεριφορά του ιερέα τους αρχικά στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η οποία όμως άφησε ανενόχλητο τον κληρικό της να υπηρετεί στην Ενορία του μέχρι και σχεδόν τα τέλη Ιουνίου 2021 –όταν και της γνωστοποιήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων η έναρξη έρευνας από την Αστυνομία εις βάρος του π. Γ. Fayjloun(σε σύσκεψη με ανώτερους κληρικούς της, με επακόλουθη ενημέρωση και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που βρισκόταν τότε -για άλλη μια φορά- σε πολύμηνο ταξίδι του εκτός Αυστραλίας). Τότε και μόνο τότε, με τηλεφωνική εντολή του κ. Μακαρίου από το εξωτερικό, ο ιερέας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του αιφνιδιαστικά και στα κρυφά, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των ενοριτών του Αγίου Διονυσίου και των πιστών της Αρχιεπισκοπής, χωρίς μια συγγνώμη προς τα θύματα, και με οργανωμένη επιχείρηση «εξαφάνισης» κάθε ίχνους ύπαρξής του (φωτογραφίες του, αναρτήσεις του κ.α. επί σχεδόν τρία χρόνια) από τη Σελίδα της Ενορίας Αγ. Διονυσίου στο Facebook! Από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ουδέποτε ανακοινώθηκε το παραμικρό για την τύχη του, για τυχόν ποινή που του επιβλήθηκε κ.λπ., παρά το ότι την είδηση της σύλληψης και της δίκης του φιλοξένησαν (με ονομαστικές λεπτομέρειες για την ταυτότητα και την ιδιότητά του ως κληρικού της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) και ο αυστραλιανός και ο ομογενειακός Τύπος!

Δημοσίευμα της εφημερίδας του Σίδνεϊ Canterbury Bankstown Express για τη δίκη του κατηγορούμενου για σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών της ενορίας του ιερέα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας π. Γεωργίου Μάριου Fayjloun (7.10.2021)
Η επίσημη σελίδα της Ενορίας Αγ. Διονυσίου Mangroveτης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με τον ιερέα της (έως 6/2021), υπόδικο π. Γεώργιο Fayjloun

Έρευνα για σεξ και ναρκωτικά με ανήλικα!

Άλλη μία περίπτωση «ειδικής μεταχείρισης» από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επί θητείας του κ. Μακαρίου είναι ο π. Ειρηναίος (κοσμικό όνομα Νεκτάριος) Κόικας, ο οποίος μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο έκανε «καριέρα» ως «σχισματικός» ιερέας σε μικρές «ανεξάρτητες» ελληνικές κοινότητες της Μελβούρνης (εκτός της επίσημης Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, δηλαδή). Τελευταίο του «πόστο» (έως την αρχή Ιανουαρίου 2022) ήταν η μικρή Ελληνική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής St Albans (προάστιο της Μελβούρνης), όπου και τον εντόπισαν η Αστυνομία και η Επιτροπή για τα Παιδιά και τη  Νεολαία της Πολιτείας της Βικτώριας.

Η Επιτροπή για τα Παιδιά και τη Νεολαία, με επιστολή της τον Μάρτιο του 2021, απευθύνθηκε στην Κοινότητα ζητώντας εξηγήσεις από την τότε πρόεδρό της κ. Τζωρτζίνα Παπαφωτίου για τους λόγους και τις συνθήκες απασχόλησης του εν λόγω κληρικού από την Κοινότητα την ώρα που η Αστυνομία διερευνούσε καταγγελθείσες επιλήψιμες πράξεις του στο παρελθόν (2015-2019), με «εμπλοκή του σε σεξουαλικές επαφές με ανήλικες και με πώληση/αγορά ναρκωτικών σε νεαρούς ενορίτες του» σε εκκλησίες των περιοχών Brunswickκαι Coburg της Μελβούρνης!  Μάλιστα, παρότρυνε την πρόεδρο της εν λόγω κοινότητας να επικοινωνήσει με συγκεκριμένη αστυνομικό της Βικτώριας, που είχε «χρεωθεί» την έρευνα για το παρελθόν του π. Κόικα, και να επανέλθει εντός τριημέρου με έγγραφες εξηγήσεις της προς την Επιτροπή για την απασχόλησή του ως έμμισθου «ιερέα» της Κοινότητάς τους παρά τις εκκρεμότητές του με την Αστυνομία -και ειδικά για τα «διαπιστευτήριά» του σε σχέση με τα νεαρά μέλη της κοινότητας.

Η προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής για τα Παιδιά και τη Νεολαία της Πολιτείας της Βικτώριας για τις καταγγελθείσες επιλήψιμες δραστηριότητες του ιερέα Ειρηναίου Κόικα (2021)

Ενώ η αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε ολοκληρωθεί, ομογενειακό ΜΜΕ της Μελβούρνης (Greek Flash News) αποκάλυψε την «υπόθεση Κόικα» την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της «σχισματικής»Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής St Albans στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με «γεφυροποιό» τον π. Ειρηναίο Κόικα (αρχή Ιανουαρίου 2022).

Το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στην ομογένεια της Μελβούρνης και μεταξύ του Κλήρου της Αρχιεπισκοπής. Αν και τελικώς τα μέλη της Κοινότητας αυτής καταψήφισαν την ένταξή τους στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο κ. Μακάριος επιβράβευσε τους δυο «σχισματικούς ιερείς» της Αγίας Παρασκευής St Albans εντάσσοντάς τους στην Αρχιεπισκοπή -και μάλιστα χειροτονώντας ο ίδιος τον π. Ειρηναίο Κόικα ως διάκονο στα μέσα Ιανουαρίου και διορίζοντάς τον μετέπειτα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Μελβούρνης (μεταξύ των καθηκόντων του ήταν και επαφές/συντονισμός με τις Επιτροπές Νεολαίας Ενοριών της Αρχιεπισκοπής!).

Ο π. Ειρηναίος Κόικας είχε το προνόμιο να χειροτονηθεί και ως διάκονος και ως ιερέας από τον προστάτη του Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αυτοπροσώπως (Ιαν. και Αύγ. 2022)!

Περίπου μισό χρόνο αργότερα (Αύγουστος 2022) και ενώ η Αστυνομία της Πολιτείας της Βικτώριας δεν είχε/έχει κλείσει ακόμα τον «φάκελο Κόικα», ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε οργανωμένη επίσκεψή του στην Πολιτεία της Τασμανίας (το μεγάλο νησί της Αυστραλίας που έχει ξεχωριστή κυβέρνηση, Αστυνομική Αρχή κ.α. από την Πολιτεία της Βικτώριας) χειροτόνησε τον έως τότε διάκονο Ειρηναίο Κόικα σε πρεσβύτερο και τον τοποθέτησε ως ιερέα της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Hobart (στην πρωτεύουσα της Τασμανίας, με το ολιγάριθμο ελληνορθόδοξο ποίμνιο).  Έκτοτε ο π. Κόικας παραμένει ως κληρικός στην απομακρυσμένη Τασμανία, αλλά συχνά πυκνά δίνει το παρών σε θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις στην ηπειρωτική Αυστραλία όποτε προεξάρχει ο ιεραρχικώς προϊστάμενος και προστάτης του κ. Μακάριος (σχετικές φωτογραφίες).

Ανάρτηση του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Βασιλάρη για την επίσκεψή του στο Σίδνεϊ με αφορμή την 4η επέτειο της εκλογής του κ. Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας (9 Μαΐου 2023). Ο ίδιος διακρίνεται στη δεύτερη σειρά, πίσω αριστερά από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενώ δίπλα του (στα δεξιά του) είναι ο νεαρός ιερέας Ειρηναίος Κόικας, εν μέσω 5 Βοηθών Επισκόπων της Αυστραλίας και στελεχών της Αρχιεπισκοπής
Ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Βασιλάρης (αριστερά) με τον π. Ειρηναίο Κόικα: και οι δύο υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως «σχισματικοί ιερείς» στην Αυστραλία, τους ερευνούν οι αυστραλιανές Αρχές, αλλά «αποκαταστάθηκαν» στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χάρη στη μεγαλοψυχία του προστάτη τους Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Σε έγγραφη επικοινωνία μας με την Επιτροπή για τα Παιδιά και τη Νεολαία Βικτώριας, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε αν η Επιτροπή εξακολουθεί να «ενδιαφέρεται» για τον π. Ειρηναίο Κόικα και τις παλαιότερες δραστηριότητες και εμπλοκές του σε σχέση με «ανήλικα μέλη της Ενορίας του», μας δόθηκε η απάντηση εκ μέρους της επικεφαλής της Επιτροπής κ. Liana Buchanan ότι «νομοθετικές προβλέψεις δεν επιτρέπουν να σχολιάζεται αν συγκεκριμένες υποθέσεις παραμένουν υπό διερεύνηση ή όχι…». Πάντως, διαβεβαιώνουν ότι «…οι έρευνες συνεχίζονται ανεξάρτητα αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παραμένουν στον ίδιο Οργανισμό ή έχουν αλλάξει εργοδότη, με σκοπό να μην αποφευχθεί η διεξοδική διερεύνηση τυχόν εις βάρος τους κατηγοριών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα