ΑΘΗΝΑ
03:26
|
07.05.2024
Μόλις το 2008, ο λέκτορας της Σορβόννης Μάριο Σάντοβαλ αναγνωρίστηκε ως ο πρώην αστυνομικός που ήταν ύποπτος ότι απήγαγε και βασάνισε εκατοντάδες αριστερούς ακτιβιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Αργεντινή καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση έναν πρώην αστυνομικό που εργαζόταν σε ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην χώρα.

Ο Μάριο Σάντοβαλ, 69 ετών, κρίθηκε ένοχος για απαγωγή και βασανισμό του αριστερού φοιτητή Ερνάν Αμπριάτα, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1976 και θεωρείται νεκρός.

Ο Σάντοβαλ έφυγε από την Αργεντινή μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, όπου έγινε λέκτορας πανεπιστημίου.

Εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές το 2019.

Ο Σάντοβαλ έχει κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στην εξαφάνιση και τα βασανιστήρια εκατοντάδων αριστερών ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διακυβέρνησης της Αργεντινής από το 1976 έως το 1983.

Αλλά η δίκη αφορούσε μόνο μία υπόθεση: αυτή του φοιτητή αρχιτεκτονικής Ερνάν Αμπριάτα, που οι αστυνομικές αρχές απήγαγαν από το σπίτι του το 1976.

Ο αριστερός ακτιβιστής οδηγήθηκε στην Ανώτατη Μηχανική Σχολή του Ναυτικού, γνωστή ως Esma για τα αρχικά της στα ισπανικά.

Η Esma ήταν το μεγαλύτερο μυστικό κέντρο κράτησης της Αργεντινής.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 άνδρες και γυναίκες που αντιτάχθηκαν στη στρατιωτική χούντα οδηγήθηκαν εκεί. Μόνο περίπου 100 επέζησαν.

Οι κρατούμενοι ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν, πολλοί από αυτούς αργότερα ναρκώθηκαν και πετάχτηκαν από αεροπλάνα στη θάλασσα.

Οι επιζώντες λένε ότι ο Μάριο Σάντοβαλ ήταν ένας από τους πιο διαβόητους βασανιστές που εργάστηκαν στην Esma.

Τον κατηγορούν ότι έδενε κρατούμενους σε μεταλλικά κουφώματα κρεβατιού και τους βασάνιζε με ηλεκτροφόρα βούκεντρα.

Ο Σάντοβαλ μετακόμισε στη Γαλλία δύο χρόνια μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας της Αργεντινής.

Εκεί, έγινε σύμβουλος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, έγινε Γάλλος πολίτης και συνέχισε να διδάσκει για έξι χρόνια ως εξωτερικός λέκτορας στο Ινστιτούτο Λατινικών Αμερικανικών Σπουδών της Σορβόννης, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γαλλίας.

Μόλις το 2008, ο λέκτορας Σάντοβαλ αναγνωρίστηκε ως ο πρώην αστυνομικός που ήταν ύποπτος ότι απήγαγε και βασάνισε εκατοντάδες αριστερούς ακτιβιστές.

Μετά από μακρά δικαστική μάχη, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του επειδή το έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκε είχε διαπραχθεί στην Αργεντινή όταν δεν είχε ακόμη τη γαλλική υπηκοότητα.

Η δίκη του στο Μπουένος Άιρες ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Ο Σάντοβαλ υποστήριξε μέχρι τέλους ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που είχε συλλάβει τον Ερνάν Αμπριάτα το 1976 και έδειξε ελάχιστα συναισθήματα όταν καταδικάστηκε.

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβη με τον Αμπριάτα αφότου κρατήθηκε αιχμάλωτος. Είναι ένας από τους περίπου 30.000 ανθρώπους που εξαφανίστηκαν βίαια υπό τη στρατιωτική χούντα της Αργεντινής.

Πριν από έξι χρόνια, τα αρχικά του και ένα μήνυμά του προς τη σύζυγό του Μόνικα Ντίτμαρ βρέθηκαν χαραγμένα στους τοίχους ενός κελιού στο Esma, το οποίο τώρα είναι μουσείο και μνημείο. Λέει: “Mónica te amo” (Mónica, σ ‘αγαπώ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα