ΑΘΗΝΑ
08:36
|
25.04.2024
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων διέταξε τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε αμφισβητούμενα ύδατα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων διέταξε την Πέμπτη τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μετά την παρακολούθηση των «κινεζικών δραστηριοτήτων» σε αμφισβητούμενα ύδατα κοντά σε ένα στρατηγικό νησί που ελέγχεται από τις Φιλιππίνες.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποιες ήταν αυτές οι δραστηριότητες και η δήλωσή του ακολουθεί μια αναφορά αυτή την εβδομάδα για κινεζικές κατασκευές σε τέσσερα ακατοίκητα σημεία στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι, είδηση που το Πεκίνο απέρριψε ως «αβάσιμη».

Οποιαδήποτε καταπάτηση ή ανάκτηση στοιχείων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων μήκους 200 μιλίων «αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του νησιού Παγκ-ασα, που αποτελεί μέρος της κυρίαρχης επικράτειας των Φιλιππίνων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, χρησιμοποιώντας το όνομα των Φιλιππίνων για το νησί Τίτου.

«Προτρέπουμε σθεναρά την Κίνα να διατηρήσει την επικρατούσα διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και να απόσχει από πράξεις που θα επιδεινώσουν τις εντάσεις», πρόσθεσε.

Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα επανέλαβε ότι η Κίνα τηρεί αυστηρά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των διεκδικητών, η οποία περιελάμβανε τη μη ανάπτυξη ακατοίκητων υφάλων και νησιών.

Κληθείς να απαντήσει στη δήλωση του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι και οι δύο χώρες «θα χειριστούν σωστά τα θαλάσσια ζητήματα μέσω φιλικών διαβουλεύσεων».

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, από την οποία διέρχονται αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σε διάφορα νησιά και χαρακτηριστικά.

Το νησί Τίτου είναι το πιο στρατηγικά σημαντικό από τα εννέα εδάφη που καταλαμβάνουν οι Φιλιππίνες στο Σπράτλις, που βρίσκεται κοντά στον ύφαλο Σουμπι, ένα από τα επτά τεχνητά νησιά που έχει χτίσει η Κίνα σε βυθισμένους υφάλους, μερικά με πυραύλους εδάφους-αέρος, υπόστεγα αεροσκαφών και διαδρόμους.

Η Δυτική Διοίκηση του στρατού των Φιλιππίνων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι παρατήρησε μέσω τακτικών ναυτικών και αεροπορικών περιπολιών μια «επίμονη παρουσία» κινεζικής πολιτοφυλακής κοντά στο νησί Τίτου και γύρω από το Λάνκιαμ Κέι τον ύφαλο Γουιτσέν και το Σάντι Κέι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα