ΑΘΗΝΑ
00:33
|
04.05.2024
Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός της Τουρκίας θα είναι 8.506,80 λίρες (428,28 ευρώ) το 2023, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός της Τουρκίας θα είναι 8.506,80 λίρες (428,28 ευρώ) το 2023, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική προεδρία, σημειώνοντας αύξηση 55% από το επίπεδο που καθορίστηκε τον Ιούλιο και αύξηση 100% από τον Ιανουάριο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί ξανά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εάν χρειαστεί. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 85% τους τελευταίους μήνες, αλλά άρχισε να υποχωρεί ελαφρά.

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι τα συνδικάτα εργοδοτών και εργαζομένων δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία και η κυβέρνηση παρενέβη για να καθορίσει τον αριθμό. Στην ανακοίνωση στο προεδρικό μέγαρο δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων.

Η κρίση κόστους ζωής που εκτυλίσσεται στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την έκκληση του Ερντογάν περίπου μισό χρόνο πριν από τις εκλογές. Η τελευταία αύξηση είναι μια προσπάθεια να μετριαστούν τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό που η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 22% το επόμενο έτος μετά το τέλος του 2022, λίγο πάνω από το 65%.

Δεν είναι σαφές εάν ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό ενισχύοντας την κατανάλωση. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτζιόγλου δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι δεν θα έχει καμία σημαντική επίδραση στις τιμές.

Υπό τον προηγούμενο διοικητή της, η Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει για ένα «θετικό σοκ» στον πληθωρισμό από τις αυξήσεις στον ονομαστικό κατώτατο μισθό. Η έκθεσή του πέρυσι διαπίστωσε ότι η αύξηση των ονομαστικών τιμών αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε αύξηση 10 τοις εκατό στον κατώτατο μισθό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα