Ένα νοσοκομείο της Σαγκάης είπε στο προσωπικό του να προετοιμαστεί για μια «τραγική μάχη» με τον κορονοϊό καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης θα μολυνθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο ιός σαρώνει την Κίνα σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.
Μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες και μια ανελέητη αύξηση των κρουσμάτων, η Κίνα αυτό το μήνα προχώρησε σε μια απότομη αλλαγή πολιτικών και άρχισε να διαλύει το καθεστώς «μηδενικού κορονοϊού», το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της.
Ωστόσο, ο επίσημος αριθμός θανάτων της Κίνας από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια είναι 5.241 – ένα κλάσμα από αυτό που αντιμετώπισαν οι περισσότερες άλλες χώρες.
Η Κίνα δεν ανέφερε νέους θανάτους από COVID για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα για τις 21 Δεκεμβρίου, παρόλο που οι εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών λένε ότι η ζήτηση εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τα τέλη υψηλότερα.
Οι αρχές – που έχουν περιορίσει τα κριτήρια για τους θανάτους από τον κορονοϊό, προκαλώντας κριτική από πολλούς ειδικούς ασθενειών – επιβεβαίωσαν 389.306 περιπτώσεις με συμπτώματα.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα επίσημα στοιχεία έχουν γίνει αναξιόπιστος οδηγός καθώς γίνονται λιγότερα τεστ σε όλη την Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών.
Το Shanghai Deji Hospital, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat αργά την Τετάρτη, υπολόγισε ότι υπήρχαν περίπου 5,43 εκατομμύρια θετικά στην πόλη και ότι 12,5 εκατομμύρια στον κύριο εμπορικό κόμβο της Κίνας θα μολυνθούν μέχρι το τέλος του έτους.
«Η φετινή παραμονή Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά προορίζονται να μην είναι ασφαλή», ανέφερε το νοσοκομείο.
«Σε αυτή την τραγική μάχη, ολόκληρη η Μεγάλη Σαγκάη θα πέσει και θα μολύνουμε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολύνουμε όλη την οικογένεια! Οι ασθενείς μας θα μολυνθούν όλοι! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε».
Οι κάτοικοι της Σαγκάης υπέστησαν ένα δίμηνο lockdown το οποίο έληξε την 1η Ιουνίου, με πολλούς να χάνουν τα εισοδήματά τους και να έχουν δύσκολη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες. Εκατοντάδες πέθαναν και εκατοντάδες χιλιάδες μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών.
Οι ειδικοί λένε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους από τον κορονοϊό τον επόμενο χρόνο, δεδομένων των σχετικά χαμηλών ποσοστών πλήρους εμβολιασμού μεταξύ του ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού της.
Το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα είναι πάνω από 90%, αλλά το ποσοστό για τους ενήλικες που έχουν λάβει αναμνηστικά εμβόλια πέφτει στο 57,9% και στο 42,3% για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Σε ένα νοσοκομείο στο Πεκίνο, πλάνα από την κρατική τηλεόραση CCTV έδειξαν σειρές ηλικιωμένων ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας να αναπνέουν με μάσκες οξυγόνου. Δεν ήταν σαφές πόσοι είχαν κορονοϊό.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, Han Xue, είπε στο CCTV ότι δέχονταν 400 ασθενείς την ημέρα, τέσσερις φορές περισσότερους από το συνηθισμένο.
«Αυτοί οι ασθενείς είναι όλοι ηλικιωμένοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα, πυρετό και λοίμωξη του αναπνευστικού και είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε ο Χαν.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των μολύνσεων και υποστηρίζει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό όσων διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε στους δημοσιογράφους ότι ο οργανισμός χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τη σοβαρότητα της νόσου, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις απαιτήσεις για μονάδες εντατικής θεραπείας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
Η αναστροφή της πολιτικής της Κίνας έπιασε ένα εύθραυστο σύστημα υγείας απροετοίμαστο, με νοσοκομεία να αναζητούν κρεβάτια και αίμα, φαρμακεία για φάρμακα και αρχές να αγωνίζονται για την κατασκευή ειδικών κλινικών.
Οι μικρότερες πόλεις μακριά από τις εύπορες ανατολικές και νότιες ακτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Το Τονγκτσουάν, μια πόλη 700.000 κατοίκων στη βορειοδυτική επαρχία Σαάνξι, κάλεσε την Τετάρτη όλους τους ιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.
«Τα ιατρικά ιδρύματα σε όλα τα επίπεδα της πόλης βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση», ανέφερε σε δημόσια ανακοίνωση.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τοπικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονταν επιπλέον χρόνο για να ενισχύσουν τις προμήθειες.
Πόλεις σε όλη τη χώρα διένειμαν εκατομμύρια δισκία ιβουπροφαίνης σε ιατρικά ιδρύματα και φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με μια έκθεση της κρατικής εφημερίδας Global Times.
Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έστειλε την πρώτη της παρτίδα εμβολίων κατά του κορωνοϊού BioNTech (22UAy.DE) στην Κίνα για να χορηγηθεί αρχικά σε Γερμανούς ομογενείς. Το Βερολίνο πιέζει να επιτραπεί σε άλλους ξένους να τα πάρουν.
Αυτά θα είναι τα πρώτα εμβόλια mRNA, που θεωρούνται πιο αποτελεσματικά κατά της νόσου, διαθέσιμα στην Κίνα.
Η Κίνα διαθέτει εννέα εγχώρια ανεπτυγμένα εμβόλια για τον κορονοϊού που έχουν εγκριθεί για χρήση.
Ορισμένοι Κινέζοι ειδικοί προβλέπουν ότι το κύμα κορονοϊού θα κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, με τη ζωή να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.