ΑΘΗΝΑ
18:51
|
24.04.2024
Ο Καστίγιο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες, κατήγγειλε ότι υπόκειται σε αυθαίρετες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο ζήτησε χθες να τον επισκεφθεί επειγόντως αντιπροσωπεία της Διαμερικανικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IACHR).

Ο Καστίγιο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και αντιμετωπίζει κατηγορίες για το έγκλημα της εξέγερσης, κατήγγειλε ότι του έχουν «στερηθεί αυθαίρετα» τα δικαιώματά του.

Ο δικηγόρος του, Βιλφρέντο Ρόμπλες, υπενθύμισε ότι ο Καστίγιο ζήτησε συνάντηση με την IACHR στις 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι της επιτροπής δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πρώην πρόεδρο.

Ο Ρόμπλες ζήτησε από την IACHR να αποφύγει την πολιτικοποίηση προς όφελος των «συμφερόντων της de facto κυβέρνησης», της οποίας ηγείται η ορισθείσα πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνεται η επίσκεψη στο Περού της Γραμματέα της IACHR Τάνια Ρενάουμ και της ομάδας της. Πραγματοποίησαν συναντήσεις με αρχές και φορείς για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη θεσμική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Από τις 7 Δεκεμβρίου, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν νέες εκλογές, το κλείσιμο του Κογκρέσου και την απελευθέρωση του Καστίγιο, τον οποίο οι βουλευτές απομάκρυναν για να διορίσουν στη θέση του την τότε αντιπρόεδρο Μπολουάρτε.

Με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνησή της κατέστειλε σκληρά τις κοινωνικές διαμαρτυρίες, αφήνοντας 27 νεκρούς πολίτες και δεκάδες τραυματίες και κρατούμενους.

Η εισαγγελέας Κάρεν Ομπρέγκον άνοιξε έρευνα για τους επικεφαλής της αστυνομίας και του στρατού ως φερόμενους ως υπεύθυνους για 10 θανάτους στο διαμέρισμα Αγιακούτσο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

«Έτοιμο» να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα