ΑΘΗΝΑ
02:11
|
27.04.2024
«Τι κακό υπάρχει στην εκπαίδευση των γυναικών; Υπάρχει ισλαμική εξήγηση; Η θρησκεία μας δεν είναι ενάντια στην εκπαίδευση», είπε ο Τσαβούσογλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία καταδίκασαν την απαγόρευση των Ταλιμπάν στις Αφγανές να φοιτούν σε δημόσια είτε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι η απαγόρευση δεν είναι «ούτε ισλαμική ούτε ανθρώπινη».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στην Υεμένη, ο Τσαβούσογλου προέτρεψε τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απόφαση.

«Τι κακό υπάρχει στην εκπαίδευση των γυναικών; Τι κακό κάνει στο Αφγανιστάν;» είπε ο Τσαβούσογλου. «Υπάρχει ισλαμική εξήγηση; Αντίθετα, η θρησκεία μας, το Ισλάμ, δεν είναι ενάντια στην εκπαίδευση. Αντίθετα, ενθαρρύνει την εκπαίδευση και την επιστήμη».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε «έκπληξη και λύπη» για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν που αποκλείονται από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σε χθεσινή του δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι η απόφαση ήταν «εκπληκτική για όλες τις ισλαμικές χώρες».

Των παρεμβάσεων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας είχε προηγηθεί σχετική παρέμβαση του Κατάρ, το οποίο έχει διατελέσει μεσολαβητής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν και επέκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Υπήρξε επίσης εγχώρια αντίθεση στην απαγόρευση, με λίγες γυναίκες να βγαίνουν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους της Καμπούλ, ζητώντας για ελευθερία και ισότητα.

Αρκετοί κορυφαίοι παίκτες του κρίκετ έχουν επίσης καταδικάσει την απόφαση μέσα από τους λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ρασίντ Καν, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας, έγραψε στο Twitter ότι οι γυναίκες είναι το θεμέλιο της κοινωνίας, καθώς «μια κοινωνία που αφήνει τα παιδιά της στα χέρια αδαών και αναλφάβητων γυναικών δεν μπορεί να περιμένει από τα μέλη της να την υπηρετήσουν και να εργαστούν σκληρά».

Μια άλλη κίνηση υποστήριξης προς τις Αφγανές φοιτήτριες σημειώθηκε στην Ιατρική Σχολή Nangarhar στο Τζαλαλαμπάντ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι άνδρες φοιτητές αποχώρησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης και αρνήθηκαν να δώσουν εξετάσεις, μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση των γυναικών στο πανεπιστήμιο.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημόσια την απαγόρευση και δεν έχουν ακόμη απαντήσει στις επικρίσεις από άλλες χώρες. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζιαουλάχ Χασμί έγραψε σήμερα στο Twitter ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα για να εξηγηθεί η απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα