ΑΘΗΝΑ
10:48
|
30.03.2023
Το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη Ρωσία μετά τη διαρροή που παρουσίασε η κάψουλα του πληρώματος του Soyuz.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο αποστολής άδειου διαστημικού σκάφους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξετάζει η αρμόδια υπηρεσία της Ρωσίας για να παραλάβει τα τρία εγκλωβισμένα μέλη πληρώματος μετά τη διαρροή που παρουσίασε το σκάφος τους Soyuz.  

Τόσο η ρωσική υπηρεσία Roscosmos και η αμερικανική NASA ανακοίνωσαν ότι δεν είναι προς το παρόν σαφές πώς η γραμμή ψυκτικού υγρού του εξωτερικού ψυγείου της κάψουλας υπέστη μια μικροσκοπική διάτρηση την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς την ώρα που δύο κοσμοναύτες ετοιμάζονταν για έναν συνηθισμένο διαστημικό περίπατο. Ωστόσο, απέκλεισαν το σενάριο πρόσκρουσης με μετεωρίτη.

Οι ζημιές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης, τόνισε ο Σεργκέι Κρικαλιόφ, διευθυντής επανδρωμένων πτήσεων στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε χθες Πέμπτη (22/12).

Εάν η θερμική ανάλυση -που θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας- δείξει ότι το διαστημικό σκάφος MS-22 δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πλήρωμα, η εκτόξευση άλλης κάψουλας Soyuz, που προβλεπόταν να γίνει στα μέσα Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ρωσική βάση εκτόξευσης στο Καζακστάν, μπορεί να επισπευστεί και η κάψουλα να φθάσει στον ΔΔΣ χωρίς πλήρωμα, εξήγησε.

Αν χρειαστεί όντως η εσπευσμένη αποστολή, το διαστημόπλοιο που έχει υποστεί ζημιά θα επιστρέψει στη Γη χωρίς πλήρωμα.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 μετέφερε τον Σεπτέμβριο στον σταθμό δύο ρώσους κοσμοναύτες, τους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν, καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη, Φρανκ Ρούμπιο.

Επί του παρόντος βρίσκονται επτά άνθρωποι στον ISS, όμως αν το MS-22 κριθεί πως δεν είναι πλέον αξιόπλοο, ο διαστημικός σταθμός θα διαθέτει μόλις ένα σκάφος διάσωσης, ικανό να μεταφέρει μόνο τέσσερις ανθρώπους, στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

Η Ρωσίδα κοσμοναύτρια Άννα Κικίνα, οι Αμερικανοί αστροναύτες Νικόλ Μαν και Τζος Κασάντα και ο Ιάπωνας Κοΐτσι Ουακάτα έφθασαν στον ISS με διαστημόπλοιο Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX τον Οκτώβριο.

Ο ISS παραμένει ένα από τα λιγοστά πεδία όπου η σύμπραξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συνεχίζεται ανεπηρέαστη από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκκληση Ίλον Μασκ για εξάμηνο μορατόριουμ σε έρευνες Τ.Ν.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται και για σύγκρουση στο διάστημα…

Ιταλία: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος

Η βρετανική Λευκή Βίβλος για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα