ΑΘΗΝΑ
07:22
|
20.04.2024
Σοβαρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στο κέντρο του Παρισιού μετά τις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν και την ένοπλη επίθεση με θύματα τρεις Κούρδους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς, Κούρδους και αλληλέγγυους διαδηλωτές σημειώνονται λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) μετά το τριπλό φονικό που έκανε ένας ένοπλος σεσημασμένος 67χρονος Γάλλος συνταξιούχος σε κουρδική συνοικία στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Κούρδων και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν πλήθος Κούρδων πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών κοντά στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο κέντρο του Παρισιού, όπου έγινε το τριπλό φονικό.

Αρχικά είχαν ξεκινήσει οργισμένες διαδηλώσεις κατά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από χιλιάδες Κούρδους που ζουν στο Παρίσι καθώς τον θεώρησαν ηθικό αυτουργό της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο τριών Κούρδων και τον τραυματισμό τριών άλλων.

Η παρουσία του υπουργού άναψε τα αίματα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το πλήθος έπεσε πάνω σε έναν κλοιό δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος έφτασε στο σημείο.Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους πέταξαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση τους, έκαψαν κάδους σκουπιδιών και έστησαν οδοφράγματα.

Οι συγκρούσεις μαίνονταν μέχρι πριν από λίγη ώρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την αστυνομία να ενισχύσει την προστασία των τοποθεσιών της κουρδικής κοινότητας στη χώρα μετά την θανατηφόρα επίθεση, σημειώνοντας ότι τα ακριβή κίνητρα του δράστη, ενός 69χρονου Γάλλου υπηκόου που «όπως έχουν τα πράγματα» έδρασε μόνος του, είναι ακόμη άγνωστα.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ νωρίτερα σήμερα στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο Ahmet Kaya και σε γειτονικό κουρδικό καφέ στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους μέλη της τοπικής κουρδικής κοινότητας και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ο δράστης συνελήφθη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην οδό Ανγκιέμ, στο ύψος του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου, σε μία εμπορική περιοχή που αποτελεί κέντρο της ζωής της κουρδικής κοινότητας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Λίγη ώρα μετά την ίδια επίθεση, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα, ξέσπασαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων κατά της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι διαδηλωτές τον θεωρούν ηθικό αυτουργό του τριπλού φονικού.

Δεν έλειψαν πάντως ούτε τα οδοφράγματα, αλλά ούτε και τα επεισόδια στη διάρκεια των έντονων αντιτουρκικών διαδηλώσεων με αποτέλεσμα η γαλλική αστυνομία να προχωρήσει στο κλείσιμο παρακείμενων δρόμων ώστε να περιορίσει την επιδείνωση της ήδη βαριάς κατάστασης που προκάλεσε η ένοπλη επίθεση στις συνοικίες των Κούρδων στο Παρίσι.

Ο δράστης είχε συλληφθεί το 2016 και το 2021 για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας και ήταν γνωστός στις αρχές.

Το κίνητρο της επίθεσης κατά πάσα πιθανότητα ήταν ρατσιστικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα