ΑΘΗΝΑ
06:57
|
26.04.2024
Η πρώτη ανασκόπηση της προόδου του Κιέβου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ουκρανία, Γκάβιν Γκρέι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Ουκρανία δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τις δημοσιονομικές της πολιτικές, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη βάση ενός μνημονίου που υπεγράφη και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η Ουκρανία φιλοδοξεί να δανειστεί από το ΔΝΤ 20 δισ. δολάρια.

Το Κίεβο πιέζει για συμφωνία με το ΔΝΤ από το φθινόπωρο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ίδρυμα με έδρα τις ΗΠΑ ενέκρινε ένα τετράμηνο πρόγραμμα επιτήρησης (PMB) για την Ουκρανία. Αν και η συμφωνία δεν παρέχει μετρητά στην Ουκρανία, θα «λειτουργήσει ως καταλύτης» για την εξωτερική χρηματοδότηση τη χώρας, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Για να λάβει τη χρηματοδότηση, το Κίεβο πρέπει να επιτύχει τους «στόχους του προγράμματος» ενισχύοντας τη συλλογή φόρων, βελτιώνοντας την εταιρική διακυβέρνηση σε κρατικές εταιρείες και μειώνοντας την υποστήριξη του προϋπολογισμού από την κεντρική τράπεζα. Οι απαιτήσεις του PMB περιλαμβάνουν επίσης μια «διαφανή και ανταγωνιστική» επιλογή εποπτικού συμβουλίου για την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz, σύμφωνα με το υπόμνημα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων τροποποιήσεων στη φορολογική νομοθεσία της χώρας, το ΔΝΤ απαιτεί από το Κίεβο να ακυρώσει μια εξαίρεση που χορηγήθηκε σε μικρές επιχειρήσεις στην αρχή της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης, το ΔΝΤ θέλει η Ουκρανία να εφαρμόσει «συνετές πολιτικές» και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

«Η συνεπής εφαρμογή του PMB θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιθανό πρόγραμμα πλήρους υποστήριξης από το ΔΝΤ», αναφέρει το έγγραφο.

Η πρώτη ανασκόπηση της προόδου του Κιέβου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ουκρανία, Γκάβιν Γκρέι, προσθέτοντας ότι το ταμείο εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί 40 με 57 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικής χρηματοδότησης το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα