ΑΘΗΝΑ
13:45
|
20.04.2024
Οργισμένος με το ΦΕΚ της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των πτυχίων των ηθοποιών από τις δραματικές σχολές είναι ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θεριεύει η «φωτιά» της οργής και των έντονων αντιδράσεων  που προκαλεί σε ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες η εξίσωση των μεταλυκειακών σπουδών τους σε δραματικές σχολές, ωδεία, κλπ με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕ) και φέρει από τις 17 Δεκεμβρίου 2022 την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, με νεότερη, σημερινή του αντίδραση, επισημαίνει ότι «είναι τόσο κουτή που βρωμάει» η απόφαση περί σπουδών των ηθοποιών, μουσικών κ.α.

«Ξέρουμε πως υπάρχουν και ηθοποιοί μορφωμένοι και ικανοί να διδάξουν θέατρο και Θεατρολόγοι αμόρφωτοι και ατάλαντοι» τονίζει και συνεχίζει:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ακούει και θα το βρει από μας! Το ένα υπουργείο τα ρίχνει στο άλλο! Επιτέλους θα καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να λύσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν τόσα χρόνια ή θα συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κοροϊδία και απαξίωση;»

Τι ζητούν οι ηθοποιοί

Ως γνωστόν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) έχει εκφράσει την εντονότατη αντίθεσή του στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), που αναγνωρίζει στους αποφοίτους Δραματικών Σχολών, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού «προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (ΔΕ).

Στα αιτήματα του ΣΕΗ περιλαμβάνεται η άμεση ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003 (είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί, είτε για αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον), καθώς και η ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και η οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών.

Διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Νωρίτερα σήμερα το πρωί εκατοντάδες σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς υπονομεύονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με το να εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα