ΑΘΗΝΑ
21:54
|
01.05.2024
Το Νορβηγικό Ταμείο ερευνά, εδώ και μερικούς μήνες, εάν οι επενδύσεις που έκανε στο Ισραήλ σχετίζονται με εβραϊκούς εποικισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόσυρση ή αναθεώρηση επενδύσεων στο Ισραήλ και σε εβραϊκούς εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη υπό κατοχή σχεδιάζει το μεγαλύτερο Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Χα’άρετζ, το Νορβηγικό Ταμείο ερευνά, εδώ και μερικούς μήνες, εάν οι επενδύσεις που έκανε στο Ισραήλ σχετίζονται με εβραϊκούς εποικισμούς και εάν οι ισραηλινές τράπεζες ανακατεύθυναν τα κεφάλαια προς τις παράνομες δομές εποίκων σε κατεχόμενα εδάφη.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ αποφάσισε να μην δημοσιοποιήσει αυτή την εξέλιξη για να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και άλλες χώρες. Το Νορβηγικό Ταμείο έχει επενδύσει περίπου 1,3 δισ. δολάρια σε 81 ισραηλινές εταιρίες από το 2020. Πρόκειται για το ένα τρίτο όλων των χρημάτων που διαθέτει για επενδύσεις στη Μέση Ανατολή

.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι έρευνες του Νορβηγικού Ταμείου ξεκίνησαν μετά την απόφαση του ΟΗΕ το 2020 να δημοσιοποιήσει μία λίστα με 112 εταιρίες που συνεργάζονται με τους εβραϊκούς εποικισμούς, μεταξύ των οποίων και διαδικτυακές πλατφόρμες ταξιδιών και τουρισμού όπως το booking.com και το Tripadvisor.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα