ΑΘΗΝΑ
15:43
|
06.05.2024
Η Shell επιμένει πως η πληρωμή των αποζημιώσεων δε συνεπάγεται αποδοχή της ευθύνης για τις πετρελαιοκηλίδες στο Δέλτα του Νίγηρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Shell θα πληρώσει 15 εκατομμύρια ευρώ σε κοινότητες της Νιγηρίας που επλήγησαν από πολλαπλές διαρροές πετρελαιαγωγών στο Δέλτα του Νίγηρα, ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρεία.

«Ο διακανονισμός βασίζεται σε μη αποδοχή ευθύνης και διευθετεί όλες τις αξιώσεις και τερματίζει όλες τις εκκρεμείς διαφορές που σχετίζονται με τις διαρροές», δήλωσε η Shell σήμερα σε κοινή δήλωση με το ολλανδικό τμήμα της Friends of the Earth.

Η αποζημίωση είναι αποτέλεσμα δικαστικής διαδικασίας που κινήθηκε από την Friends of the Earth. Το δικαστήριο έκρινε ότι η νιγηριανή θυγατρική της Shell, SPDC, είναι υπεύθυνη για τις πετρελαιοκηλίδες στο Δέλτα του Νίγηρα και πρέπει να αποζημιώσει τους ντόπιους αγρότες.

Τα χρήματα θα ωφελήσουν τις κοινότητες Ορουμά, Γκόι και Ικότ Άντα Ούντο στη Νιγηρία, οι οποίες επηρεάστηκαν από τι τέσσερις πετρελαιοκηλίδες που σχηματίστηκαν μεταξύ του 2004 και του 2007.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι η SPDC έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα ανίχνευσης διαρροών στον αγωγό KCTL σε συμμόρφωση με τις εντολές του εφετείου, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η υπόθεση κινήθηκε το 2008 από τέσσερις αγρότες και την περιβαλλοντική ομάδα Friends of the Earth, αξιώνοντας αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα από τη μόλυνση των εδαφών και των πλωτών περασμάτων της περιοχής, η οποία αποτελεί την καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Νιγηρίας.

Το 2020 και το 2021, η Εθνική Υπηρεσία Ανίχνευσης και Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδων της Νιγηρίας (NOSDRA) κατέγραψε 822 πετρελαιοκηλίδες με μια ποσότητα πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 28.003 βαρέλια πετρελαίου να διαχέεται στο περιβάλλον.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το προσδόκιμο ζωής στο Δέλτα του Νίγηρα είναι σήμερα στα 41 χρόνια, δηλαδή 10 χρόνια χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Μετά την τελική απόφαση του εφετείου πέρυσι, η Shell δήλωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από δολιοφθορά.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η Shell δεν έχει αποδείξει «πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία» ότι η διαρροή προκλήθηκε από δολιοφθορά και όχι από ελλιπή συντήρηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα