ΑΘΗΝΑ
09:43
|
05.05.2024
Για χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά ανά γενιά» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι αλλά και για κίνδυνο υποθερμίας εντός λεπτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολικό ψύχος με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -50 βαθμούς Κελσίου βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για καιρικά φαινόμενα άκρως επικίνδυνα για την υγεία εκατομμύρια πολιτών. Η πρωτοφανής χιονοθύελλα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και επηρεάζει κυρίως τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει υποθερμία και κρυοπαγήματα εντός ολίγων λεπτών, λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ θα είναι πολικό και έχει θέσει σε συναγερμό περισσότερους από 135 εκατομμύρια πολίτες από την ανατολική ως τη δυτική ακτή και από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι και τα σύνορα με το Μεξικό. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο, που η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών αναμένει ο όγκος των ταξιδιών στις γιορτές να είναι κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός ιστότοπος AccuWeather προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυκλωνικής βόμβας», η οποία σχηματίζεται από τη συνάντηση πολικού αέρα με θερμότερη μάζα αέρα, προκαλώντας πολύ γρήγορη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) προειδοποιεί για θερμοκρασίες από -45 έως -55 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα έκανε λόγο για ένα χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά ανά γενιά», ειδικά καθώς η καταιγίδα φτάνει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου η πίεσή της αναμένεται να φτάσει το επίπεδο ενός τυφώνα κατηγορίας 3.

«Είχαμε μια υπέροχη εβδομάδα για την Ημέρα των Ευχαριστιών με ελάχιστη αναστάτωση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπάτιγκιγκ στο καλωδιακό κανάλι MSNBC την Τετάρτη. «Δυστυχώς, δεν πρόκειται να είναι έτσι ενόψει των Χριστουγέννων». Η Φλόριντα, η επονομαζόμενη πολιτεία της Ηλιοφάνειας, αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.

«Ο παγωμένος άνεμος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, αν δεν ληφθούν προφυλάξεις, ενώ η υποθερμία και ο θάνατος είναι επίσης πιθανά από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε η Υπηρεσία NWS.

«Αυτή δεν είναι μια χιονισμένη μέρα σαν αυτές που βιώναμε όταν ήμασταν παιδιά. Η κατάσταση είναι σοβαρή», τόνισε από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η Κάθι Χότσαλ, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της χιονοθύελλας. Το ίδιο έπραξαν οι κυβερνήτης των: Κεντάκι, Βόρεια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια, Τζόρτζια και Οκλαχόμα.

Στον «αέρα» οι μετακινήσεις

Περισσότερες από 4.500 πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για χθες και σήμερα, ακυρώθηκαν. Περισσότερες από 2.350 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Πέμπτη, και άλλες 2.120 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης των πτήσεων FlightAware.

Η εταιρεία σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια αμαξοστοιχιών μέχρι τα Χριστούγεννα, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις δεκάδες χιλιάδων εκδρομέων για την εορταστική περίοδο.

Άλλες 8.450 πτήσεις καθυστέρησαν χθες, στις οποίες περιλαμβάνεται πάνω από το ένα τρίτο των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών American Airlines, United Airlines και Southwest Airlines.

Η Southwest ακύρωσε χθες 865 πτήσεις, περίπου το 1/5 επί του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεών της, ενώ για σήμερα, έχει ήδη ακυρώσει άλλες 550 πτήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε χθες ότι η χειμερινή κακοκαιρία προκαλεί συνθήκες χιονοθύελλας στις μεσοδυτικές πολιτείες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων να αναμένονται στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ και στη Μινεάπολις-Σεντ Πολ

Η Delta Air Lines ακύρωσε χθες 140 πτήσεις επί συνόλου 4.400 και 90 για σήμερα, σύμφωνα με το FlightAware, ενώ προειδοποίησε ότι «επιπρόσθετες ακυρώσεις θα είναι απαραίτητες για την Παρασκευή, καθώς η θύελλα εξακολουθεί να επηρεάζει το πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας, στο Ντιτρόιτ και στις βορειοανατολικές πολιτείες».

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (23/12) ακυρώθηκε το 25% των πτήσεων που θα απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Ο’ Χέαρ του Σικάγου, αλλά και το 37% των πτήσεων στο Σικάγο Μίντγουεϊ, ενώ ακυρώθηκε και ποσοστό 27% των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ντένβερ.

Στο επταήμερο που συμπληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε ότι πέρασαν από τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφάλειας 16,2 εκατομμύρια επιβάτες. Ο αριθμός αυτός, είναι λίγο μικρότερος από τα 16,5 εκατομμύρια επιβάτες που είχαν περάσει από ελέγχους ασφάλειας την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία COVID-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα