ΑΘΗΝΑ
05:08
|
28.06.2026
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, χθες Πέμπτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απρόσκλητοι χριστουγεννιάτικοι επισκέπτες, χθες Πέμπτη, εντοπίστηκαν σε όλο το εύρος του Αιγαίου καθώς όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, είκοσι τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 6 έφεραν όπλα, εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εμπλοκή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, 6 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16, μία τετράδα τουρκικών F-16 και μεμονωμένα ένα τουρκικό F-16, δύο CN-235, και ένα UAV.

Καταγράφηκαν 22 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 103 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου (26 από τα μαχητικά, 45 από το UAV και 32 από τα CN-235) ενώ έξι από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καταδικάζουν οι αραβικές χώρες την ιρανική επίθεση με drones στο Μπαχρέιν

Η Μπουρκίνα Φάσο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία, κατηγορώντας την για υποστήριξη της τρομοκρατίας

Κλιμάκωση στον Περσικό: Ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα