ΑΘΗΝΑ
08:58
|
19.05.2024
Ένας Γάλλος κατά συρροή δολοφόνος γνωστός ως «Το Φίδι», επέστρεψε στη Γαλλία αφού αποφυλακίστηκε στο Νεπάλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Γάλλος κατά συρροή δολοφόνος γνωστός ως «Το Φίδι», που καταδικάστηκε για πολλές δολοφονίες τουριστών στην Ασία τη δεκαετία του 1970, επέστρεψε στη Γαλλία αφού αποφυλακίστηκε στο Νεπάλ, μεταδίδει το BBC.

Ο Σαρλς Σομπράζ, 78 ετών, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απόφαση του δικαστηρίου λόγω της ηλικίας του και της καλής συμπεριφοράς του.

Πέρασε 19 χρόνια στη φυλακή στο Νεπάλ για τη δολοφονία δύο Βορειοαμερικανών το 1975.

Ο Σομπράζ είχε κυνηγήσει ως επί το πλείστον νεαρούς δυτικούς ταξιδιώτες στο μονοπάτι των χίπις στην Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Απελάθηκε στη Γαλλία την Παρασκευή και σύμφωνα με πληροφορίες του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στο Νεπάλ για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο διαβόητος δολοφόνος, του οποίου η ιστορία καλύφθηκε στο τηλεοπτικό δράμα The Serpent, εξέτιε ταυτόχρονα δύο ποινές, κάθε 20 χρόνια, στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, για τη δολοφονία μιας Αμερικανίδας, το 1975, της Κόνι Τζο Μπρόνζιτς και του Καναδού φίλου της ταξιδιώτη, Λορέν Καριέρ.

Είχε καταδικαστεί σε δύο ξεχωριστές δίκες – η πιο πρόσφατη το 2014, όταν στάλθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για τη δολοφονία του Καριέρ.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε την απελευθέρωση του Σομπράζ την Τετάρτη, αφού η νομική του ομάδα κατέθεσε επιτυχώς μια αναφορά ισχυριζόμενη ότι θα έπρεπε να του παραχωρηθεί η ποινή φυλάκισής του για λόγους υγείας.

Μια διάταξη του νόμου του Νεπάλ επιτρέπει επίσης την απελευθέρωση κρατουμένων που έχουν δείξει καλό χαρακτήρα και έχουν συμπληρώσει το 75% της φυλάκισής τους.

«Η συνεχής κράτηση του στη φυλακή δεν συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα του κρατούμενου», αναφέρει η ετυμηγορία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας την τακτική θεραπεία για καρδιακές παθήσεις ως έναν άλλο παράγοντα για την αποφυλάκισή του. Έκανε εγχείρηση καρδιάς το 2017.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την αναχώρησή του την Παρασκευή, ο Σομπράζ είπε ότι αισθάνεται «υπέροχα» που του δόθηκε η ελευθερία, αλλά θα ζητούσε νομική δράση κατά της κυβέρνησης του Νεπάλ.

Ο Σομπράζ έχει συνδεθεί με περισσότερες από 20 δολοφονίες μεταξύ 1972 και 1982, κατά τις οποίες τα θύματα ναρκώθηκαν, στραγγαλίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή κάηκαν.

Ονομάστηκε «το Φίδι» ή «Ο δολοφόνος των μπικίνι» για την ικανότητά του στις παραπλανητικές μεταμφιέσεις, την ικανότητα να δραπετεύει από τη φυλακή και την τάση να στοχεύει νεαρές γυναίκες. Αργότερα έγινε ο τίτλος μιας επιτυχημένης σειράς του BBC και του Netflix για τον δολοφόνο, η οποία κυκλοφόρησε το 2021.

Πριν από τις δύο καταδίκες του στο Κατμαντού, ο Σομπράζ είχε ήδη περάσει δύο δεκαετίες στη φυλακή στην Ινδία για τη δηλητηρίαση ενός λεωφορείου με Γάλλους τουρίστες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατάφερε για λίγο να δραπετεύσει από τη φυλακή ναρκώνοντας τους δεσμοφύλακες. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι η απόδραση ήταν ένα τέχνασμα για να παραταθεί η ποινή του και να αποφύγει την έκδοσή του στην Ταϊλάνδη, όπου καταζητείται για πέντε ακόμη φόνους.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν εκδώσει ένταλμα εναντίον του στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την κατηγορία της νάρκωσης και της δολοφονίας έξι γυναικών, μερικές από τις οποίες βρέθηκαν νεκρές σε μια παραλία κοντά στην πόλη-θέρετρο της Πατάγια.

Μετά την απελευθέρωσή του από την Ινδία το 1997, ο Σομπράζ επέστρεψε στη Γαλλία όπου ζούσε στο Παρίσι και έδωσε αμειβόμενες συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους.

Επέστρεψε όμως στο Νεπάλ και συνελήφθη για τη δολοφονία του Μπρόνζιτς το 2003 αφού τον εντόπισε ένας δημοσιογράφος σε ένα καζίνο στο Κατμαντού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα