ΑΘΗΝΑ
17:24
|
10.05.2024
Οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν αύρες εναντίον γυναικών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση στις γυναίκες στο Αφγανιστάν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν ρίψη νερού από αύρα για να διαλύσουν μια ομάδα γυναικών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση στις γυναίκες στο Αφγανιστάν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αναφέρει το BBC.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τις γυναίκες να κρύβονται σε μια λωρίδα στην πόλη Χεράτ για να γλιτώσουν από ένα ισχυρό ρεύμα νερού.

Δεκάδες γυναίκες που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας ακούστηκαν να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας».

Σε ένα βίντεο, ακούγονταν γυναίκες να φωνάζουν: «Οι Ταλιμπάν είναι δειλοί».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ισλαμιστική ομάδα απαγόρευσε σε φοιτήτριες την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Οι Ταλιμπάν είπαν ότι οι γυναίκες δεν φορούσαν την κατάλληλη ισλαμική ενδυμασία στο πανεπιστήμιο και αλληλεπιδρούσαν με τους άντρες ομολόγους τους.

Η νέα απαγόρευση εφαρμόστηκε με άμεση ισχύ από την Υπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ την Τρίτη, με τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια να απαγορεύουν τη φοίτηση στις γυναίκες.

Ο κ. Ναντίμ είπε ότι οι φοιτήτριες «ντύνονταν σαν να πήγαιναν σε γάμο».

Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν πέντε γυναίκες που συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Συνελήφθησαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι.

Οι φρουροί εμπόδισαν εκατοντάδες γυναίκες να εισέλθουν στα πανεπιστήμια την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης.

Τα κορίτσια στο Αφγανιστάν έχουν ήδη αποκλειστεί από τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το 2021, δύο δεκαετίες αφότου απομακρύνθηκαν από την εξουσία από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Απαγόρευση της εργασίας των γυναικών στις μη κυβερνητικές οργανώσεις

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέταξε σήμερα όλες τις τοπικές και ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαγορεύσουν την εργασία στις γυναίκες που απασχολούν, σύμφωνα με μία επιστολή του υπουργείου Οικονομίας.

Η επιστολή, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας Αμπντουλραχμάν Χαμπίμπ, ενώ ανέφερε ότι οι εργαζόμενες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργαστούν μέχρι νεοτέρας, καθώς μερικές από αυτές, δεν πειθάρχησαν με τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης.

Δεν διευκρινίστηκε αν η εντολή αυτή εφαρμόζεται και για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν μία μεγάλη παρουσία στο Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια και τον υψηλό ΦΠΑ

Βραυρώνα: Πέταξαν βρέφος μέσα σε σακούλα στη χωματερή

Γερμανία: Εκατοντάδες ακτιβιστές εισέβαλαν στο εργοστάσιο της Tesla

Νέες καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τη νότια Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα