ΑΘΗΝΑ
12:26
|
24.05.2024
Οι Τυνήσιοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Κάις Σαϊέντ να μην διαπιστεύσει τον Τζόι Χουντ ως έκτακτο και πληρεξούσιο πρεσβευτή στην Τυνησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Τυνήσιοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Κάις Σαϊέντ να μην διαπιστεύσει τον υποψήφιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Τζόι Χουντ, ως έκτακτο και πληρεξούσιο πρεσβευτή στην Τυνησία, αναφέρει το Middle East Monitor.

Την Πέμπτη, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον υποψήφιο του Μπάιντεν, γεγονός που προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των Τυνήσιων σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις που θεωρήθηκαν ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τυνησίας.

«Η επόμενη προτεραιότητά μου θα ήταν να βοηθήσω να τεθεί η Τυνησία σε μια πιο σταθερή και ευημερούσα τροχιά», είπε ο Χουντ στο Κογκρέσο.

«Η Τυνησία βρίσκεται τώρα να υποφέρει από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της βάναυσης επιθετικότητας του Πούτιν στην Ουκρανία, παλεύοντας με την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Εάν επιβεβαιωθεί, θα προωθούσα ένα όραμα χωρίς αποκλεισμούς και ανοιχτή οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία με το ΔΝΤ και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν όλους τους Τυνήσιους.»

Ο Σαϊέντ τότε απέρριψε τα σχόλια του Χουντ, τονίζοντας ότι η Τυνησία «είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού

Δεκάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού και αντιπροέδρου του Κινήματος Ennahda, Αλί Αλ-Αρίντ, τέσσερις ημέρες μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης για τη φυλάκισή του.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το Κίνημα Ennahda μπροστά από το Μέγαρο της Δικαιοσύνης στην πρωτεύουσα, Τύνιδα, με σύνθημα «Απελευθέρωση στον Αλ-Αρίντ». Αρκετοί από τους ηγέτες του κινήματος, δικηγόροι και νομικοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω το πραξικόπημα», «ελευθερία, ελευθερία, το αστυνομικό κράτος πέθανε» και «Όχι στις άδικες δίκες».

Σε δήλωση στο πρακτορείο Anadolu, ο Ριάντ Χαϊμπί, σύμβουλος του προέδρου της Ennahda, είπε: «Ο στόχος της διαδήλωσής μας σήμερα μπροστά από το Μέγαρο της Δικαιοσύνης είναι να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η στόχευση των ηγετών του κινήματος δεν θα τους τρομάξει ούτε θα τους εμποδίσει συνεχίζοντας τον αγώνα για την ανατροπή του πραξικοπήματος και την αποκατάσταση του δημοκρατικού δρόμου».

«Η απόφαση να φυλακιστεί ο Αλί Αλ-Αρίντ είναι άδικη και αυτό που συμβαίνει είναι ένα πολιτικό μέτρο για να αποσπάσει την προσοχή της τυνησιακής κοινής γνώμης από την αποτυχία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», πρόσθεσε ο Χαϊμπί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημη επίσκεψη Πούτιν στη Λευκορωσία

ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, οργή από τους Σέρβους

Η διαφθορά έκρινε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Βαλίτσες για Ραμάλα φτιάχνει ο Κασσελάκης, μετά την κόντρα με τον Ισραηλινό πρέσβη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα