ΑΘΗΝΑ
03:13
|
01.05.2024
Η Κίνα εξέφρασε την οργή της για έναν νέο νόμο που ενισχύει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα εξέφρασε την οργή της το Σάββατο για έναν νέο νόμο περί εξουσιοδότησης της άμυνας των ΗΠΑ που ενισχύει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν, ενώ η Ταϊπέι την επευφημούσε γιατί βοήθησε στην ενίσχυση της ασφάλειας του νησιού, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί τη δημοκρατικά διακυβευόμενη Ταϊβάν δική της επικράτεια, εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια και αποφασιστική αντίθεση» σχετικά με τον νόμο περί εξουσιοδότησης εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανέφερε ότι το μέτρο στρατιωτικών δαπανών 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο επιτρέπει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας και ταχεία προμήθεια όπλων για την Ταϊβάν, περιείχε διατάξεις που «προκαλούν σοβαρή ζημιά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».

Η Κίνα ποτέ δεν απέρριψε τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Η Ταϊβάν αμφισβητεί έντονα τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη νομοθεσία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στους δεσμούς Ταϊβάν-ΗΠΑ και ενίσχυση της ασφάλειας του νησιού.

Η Ταϊπέι θα συζητήσει τις λεπτομέρειες της πράξης με την Ουάσιγκτον και «σταδιακά θα προωθήσει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και την πραγματική εκταμίευση των διαφόρων φιλικών προς την Ταϊβάν διατάξεων», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την απουσία επίσημων διπλωματικών δεσμών. Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν είναι μόνιμος παράγοντας εκνευρισμού στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Ο στρατός της Ταϊβάν είναι νάνος από αυτόν της τεράστιας γειτονικής Κίνας. Ειδικότερα, η αεροπορία της έχει υποστεί πίεση επειδή έπρεπε να αναμετρηθεί επανειλημμένα για να αποτρέψει τις κινεζικές εισβολές κοντά στο νησί τα τελευταία τρία περίπου χρόνια.

Ο νόμος περί άμυνας περιείχε μια τροπολογία που περιόριζε τις αγορές προϊόντων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τσιπ υπολογιστών που κατασκευάζονται από ομάδα κινεζικών εταιρειών.

«Η υπόθεση αγνοεί τα γεγονότα για να μεγαλοποιήσει μια «κινεζική απειλή», επεμβαίνει αθέμιτα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και επιτίθεται και συκοφαντεί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και αυτά αποτελούν σοβαρές πολιτικές προκλήσεις για την Κίνα», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα