ΑΘΗΝΑ
14:35
|
20.04.2024
Τρεις μεγάλες διεθνείς ομάδες βοήθειας ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά από απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις μεγάλες διεθνείς ομάδες βοήθειας ανέστειλαν την Κυριακή τις δραστηριότητές τους στο Αφγανιστάν μετά από απόφαση των Ταλιμπάν ηγεμόνων της χώρας να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναφέρει το Associated Press.

Η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και η CARE δήλωσαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν αποτελεσματικά παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν απελπιστική ανάγκη στο Αφγανιστάν χωρίς τις γυναίκες στο εργατικό τους δυναμικό. Η απαγόρευση των ΜΚΟ εισήχθη μια μέρα νωρίτερα, με την αιτιολογία ότι οι γυναίκες δεν φορούσαν σωστά την ισλαμική μαντίλα.

Οι τρεις ΜΚΟ παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας και διατροφής και υποστήριξη εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των ανθρωπιστικών συνθηκών.

«Έχουμε συμμορφωθεί με όλους τους πολιτιστικούς κανόνες και απλά δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς το αφοσιωμένο γυναικείο προσωπικό μας, το οποίο είναι απαραίτητο για εμάς να έχουμε πρόσβαση σε γυναίκες που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη βοήθειας», είπε ο Νιλ Τέρνερ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων για το Αφγανιστάν στο Associated Press την Κυριακή. Είπε ότι η ομάδα έχει 468 γυναίκες υπαλλήλους στη χώρα.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 οδήγησε την οικονομία του Αφγανιστάν σε ύφεση και μεταμόρφωσε τη χώρα, εξωθώντας εκατομμύρια στη φτώχεια και την πείνα. Η ξένη βοήθεια σταμάτησε σχεδόν εν μία νυκτί. Οι κυρώσεις στους ηγέτες των Ταλιμπάν, η διακοπή των τραπεζικών μεταφορών και τα παγωμένα δισεκατομμύρια στα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν έχουν ήδη περιορίσει την πρόσβαση σε παγκόσμιους θεσμούς και τα εξωτερικά χρήματα που στήριζαν την οικονομία της χώρας που εξαρτάται από τη βοήθεια πριν από την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξή του στο AP, ανώτατος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ο Μάρτιν Σουέπ, είπε ότι περισσότεροι Αφγανοί θα αγωνιστούν για επιβίωση καθώς οι συνθήκες διαβίωσης θα χειροτερεύσουν το επόμενο έτος και η χώρα ετοιμάζεται για τον δεύτερο χειμώνα της υπό τους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η απαγόρευση των ΜΚΟ θα διακόψει τη ζωτική και σωτήρια βοήθεια σε εκατομμύρια.

«Οι γυναίκες έχουν κεντρική θέση στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τον αφγανικό λαό».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι βαθιά ενοχλημένος από τις αναφορές για την απαγόρευση των ΜΚΟ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους, συμπεριλαμβανομένων εθνικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, βοηθούν περισσότερους από 28 εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», ανέφερε σε δήλωση.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 3.000 άτομα από το προσωπικό της στο Αφγανιστάν είναι γυναίκες. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αναστέλλει επίσης τις εργασίες.

Η εντολή για τις ΜΚΟ ήρθε σε επιστολή το Σάββατο από τον υπουργό Οικονομίας Κάρι Ντιν Μοχάμεντ Χανίφ. Ανέφερε ότι οποιοσδήποτε οργανισμός βρεθεί ότι δεν συμμορφώνεται με την εντολή θα ανακληθεί η άδειά του στο Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αμπντούλ Ραχμάν Χαμπίμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει την Κυριακή την απόφαση των ΜΚΟ να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ή να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την απαγόρευση.

Η αναταραχή των αποφάσεων από την εξ ολοκλήρου ανδρική και θρησκευτικά καθοδηγούμενη κυβέρνηση των Ταλιμπάν θυμίζει την κυριαρχία τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες την εκπαίδευση και τους δημόσιους χώρους και απαγόρευσαν τη μουσική, την τηλεόραση και πολλά αθλήματα.

Η εντολή του υπουργείου Οικονομίας έρχεται λίγες μέρες αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις φοιτήτριες να παρακολουθούν πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις στο εξωτερικό και διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη δυτική πόλη Χεράτ, όπου νωρίτερα διαδηλωτές διαλύθηκαν με κανόνια νερού, οι άνθρωποι άνοιξαν τα παράθυρά τους και φώναζαν «Αλλάχου Ακμπάρ (ο Θεός είναι μεγάλος)» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις φοιτήτριες.

Στη νότια πόλη Κανταχάρ, επίσης το Σάββατο, εκατοντάδες άντρες φοιτητές μποϊκοτάρουν τις εξετάσεις του τελευταίου εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Mirwais Neeka. Ένας από αυτούς είπε στο Associated Press ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος καθώς έφευγαν από την αίθουσα εξετάσεων.

«Προσπάθησαν να μας διαλύσουν, οπότε φωνάξαμε συνθήματα, μετά συμμετείχαν και άλλοι με τα συνθήματα», είπε ο Αχμπάρι, ο οποίος έδωσε μόνο το επίθετό του. «Αρνηθήκαμε να μετακινηθούμε και οι Ταλιμπάν νόμιζαν ότι διαμαρτυρόμαστε. Οι Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν τα τουφέκια τους στον αέρα. Είδα δύο τύπους να χτυπιούνται, ο ένας στο κεφάλι».

Ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, ο Αταουλάχ Ζαΐντ, αρνήθηκε ότι υπήρξε διαμαρτυρία. Υπήρχαν κάποιοι που παρίσταναν τους μαθητές και τους καθηγητές, είπε, αλλά τους σταμάτησαν φοιτητές και δυνάμεις ασφαλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα